Cvijanović: Konaković o aplikaciji Kosova ne može sam da definiše stav

10
Foto: radiosarajevo.ba

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković prilikom glasanja o aplikaciji Kosova u Komitetu ministara Savjet Evrope može da iznese samo neutralan stav, s obzirom na to da su se članovi Predsjedništva danas o tome različito glasali.

– S obzirom na različito glasanje u Predsjedništvu BiH, ministar ne može sam da definiše stavove. Kada imamo šaroliko glasanje, ne može da bude drugi stav, osim neutralnog – rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Cvijanovićeva je istakla da BiH nije priznala nezavisnost Kosova i da ne treba da podrži njegovo članstvo u međunarodnim organizacijama.

Ona je navela da se Predsjedništo na njenu inicijativu danas izjasnilo o zaključku da se kaže „ne“ aplikaciji samozvanog Kosova za članstvo u Savjetu Evrope.

Cvijanovićeva je precizirala da je ona glasala za zaključak, predsjedavajući predsjedništva Denis Bećirović bio je protiv, a Željko Komšić bio je suzdržan.

– Bećirović je zaboravio da BiH nije priznala Kosovo – rekla je Cvijanovićeva.