Cvijanović: Laži i tenzije iz FBiH – dio hibridnog rata protiv Republike Srpske

10
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da se iz Federacije BiH (BiH) stalno plasiraju laži i prave tenzije sa namjerom da to bude jedna od poluga u hibridnom ratu protiv Srpske, a što je pogotovo vidljivo u susret glasanju o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

Cvijanovićeva je ukazala da iz političkog Sarajeva koriste sve institucionalne resurse da bi pričali i radili protiv Republike Srpske.

Ona je podsjetila da je ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez pričao bajku o takozvanim kampovima u Srpskoj, pa se o tome ućutao, a, osim njega, to je činio i ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, kao i razna udruženja.

Cvijanovićeva je naveo da su Eufor i druge bezbjednosne agencije demantovale takve stvari u nebrojeno mnogo slučajeva.

– Iz političkog Sarajeva prizivaju svaki dan nekog visokog predstavnika da reaguje i da nekoga ovdje disciplinuje. Onda se okupljaju uz vrlo neprimjerene povike koji su prilično ratnohuškački. Nikada ne dobiju packu ili opomenu od zapadnih zemalja. Oni ćute, oni se njih, ustvari boje – rekla je Cvijanovićeva za RTRS.

Ona je ocijenila da je očigledno da se u okviru bošnjačke politike hrani ogromna mržnja prema Republici Srpskoj, Srbima, prema Srbiji i funkcionerima iz Srbije i Srpske.

– Ta mržnja zna se pokazati povremeno i prema hrvatskim predstavnicima – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da čeka informaciju od Ministarstva odbrane u Savjetu ministara o vehabijama koje su navodno u obukama koristile kasarne Oružanih snaga BiH, imali odobrenje Ministarstva i pucali na vojnom poligonu kod Mostara, kao i da će ovo pitanje na njen zahtjev biti jedna od tačaka na sjednici Predsjedništva BiH.

Cvijanovićeva je naglasila da neko ko je nadležan treba da odgovori da li su ove informacije tačne i podsjetila da Oružane snage BiH predstavljaju zajedničku stvar.

– Vidjela sam u medijima da se ovo pitanje proteže danima, da se povezuje sa određenim problematičnim ljudima i hoćemo da znamo kako su dobili mogućnost da koriste ono što je resurs koji treba da koriste Oružane snage ili policijske snage, kako vi možete doći, a vas neko povezuje sa vehabijama – ukazala je Cvijanovićeva.

Srpski član Predsjedništva BiH naglasila je da od Heleza, koji sve komentariše, očekuje da prokomentariše i ovo što je iz njegovog domena.

Cvijanovićeva je rekla da su građani uznemireni kada se dešavaju stvari kao ta sa vehabijama, kao i da je Helez isprodukovao mnogo toga nastojeći da uznemiri javnost, da baci ljagu i da stvori pogrešnu sliku o Srpskoj.

Ona je istakla da Helez spominje samo Republiku Srpsku, a nije u stanju da uradi ništa što je njegova propisana obaveza, te konstatovala da od kolega iz političkog Sarajeva prepoznaje činjenicu da se najmanje bave svojim poslom.

– Oni resurs koji su dobili, a to je Ministarstvo ili neka agencija, ili direkcija ili bilo kakav drugi organizacioni oblik, oni te resurse koriste da bi pričali i radili protiv Republike Srpske – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da Ramo Isak najavom protesta u Zenici zbog izjava predsjednika Srpske Milorada Dodika želi da skrene pažnju sa dešavanja u vezi sa policijskim strukturama u FBiH.

Cvijanovićeva je podsjetila da su se u Sarajevu dešavale vrlo rizične i problematične stvari u bezbjednosnom smislu – od pucnjava, do ubijanja i ranjavanja.

– Očito da nije kadar da ono što mu je povjereno kao zadatak realizuje na adekvatan način i onda mu treba ta neka javnost, šalje nam slike iz teretane – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da bošnjački član Predsjedništva BiH svoje sastanke i resurs koji ima koristi da 562 puta spomene Milorada Dodika, 895 puta spomene Srpsku i 1.500 puta kako Srpska radi ovo ili ono.

– Prilazimo nekim stvarima koje su neki potencijalni problem na različite načine. Ja prilazim na način da trebamo sjesti i dogovarati, da trebamo sve relaksirati ovdje i da ono što dogovorimo bude matrica za naše kretanje – naglasila je Cvijanovićeva.