Cvijanović: Mala, ali složna srpska zajednica u Mađarskoj je svijetli primjer

16
Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je uvijek lijepo vidjeti ljude okupljene oko zajedničkih vrijednosti, tradicije i kulture i naglasila da mala, ali složna srpska zajednica u Mađarskoj može da posluži kao svijetao primjer.

U obraćanju na početku koncerta KUD-a „Taban“ u Kulturnom centru „Mom“ u Budimpešti, Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo što je večeras, u ugodnoj i prijateljskoj atmosferi, na koncertu ovog KUD-a koje na prostoru Mađarske njeguje srpski folklor, čuva srpsku tradiciju i nacionalni identitet.

– Od nastanka te 1994. godine pa do danas, kroz ansambl „Taban“ prošlo je mnogo naših ljudi, prvenstveno mladih, koji su uz igru i pjesmu upoznali maticu, zemlju svojih predaka, i sa njom se trajno i neraskidivo povezali – rekla je predsjednik Srpske.

Ona je naglasila da se u Budimpešti najbolje ogleda značaj dobro organizovanih nacionalnih institucija u procesu očuvanja identiteta jednog naroda.

– Danas sam imala priliku da posjetim Srpsku školu i uvjerim se u posvećenost i predanost rukovodstva i nastavnog kadra ove obrazovne institucije, koju pohađa i 20 učenika iz Republike Srpske. U procesu našeg nacionalnog okupljanja, nezaobilazno je važna i uloga Srpske pravoslavne crkve, u čijem sigurnom krilu se naši sunarodnici okupljaju ovdje, kao i u svim drugim podnebljima širom planete – naglasila je Cvijanovićeva.

Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

Ona je istakla da Srbi koji ovdje žive predstavljaju most razumijevanja i dobre saradnje Mađarske s jedne, te Srbije i Republike Srpske s druge strane.

– Želim da istaknem da su odnosi Mađarske i Srpske veoma dobri i da postoji obostrana opredijeljenost ka daljem unapređenju. O tome, između ostalog, svjedoče i naše posjete ovoj zemlji koje su sve intenzivnije, a uvjerena sam da će ih u narednom periodu biti još više – rekla je predsjednik Srpske, koja boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Mađarskoj.

Ona je navela da istovremeno želi i da saradnja ovdašnjih srpskih ustanova i udruženja sa Republikom Srpskom bude još snažnija.

– Želim da znate da u nama i našim institucijama uvijek imate oslonac i bratsku podršku. Pozivam vas da posjetite Republiku Srpsku, upoznate njene ljepote i znamenitosti, kao i ljude koji će vas dočekati srdačno, onako kako se dočekuju dragi gosti, prijatelji i braća – naglasila je predsjednik Republike.

Ona je ponovila da joj je zadovoljstvo što večeras ima priliku da zajedno sa svojim sunarodnicima uživa u nastupu ansambla „Taban“.

Predsjednik Republike je danas, drugog dana zvanične posjete Mađarskoj, posjetila Srpsko zabavište, Osnovnu školu, Gimnaziju, Kolegijum i Biblioteku „Nikola Tesla“ u Budimpešti.