Cvijanović: Metod sile, sankcionisanja i nametanja pojedinca ne može se prihvatiti

14
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da se metod sile, sankcija, nametanja pojedinca ne može prihvatiti i da konstruktivna uloga SAD treba da bude u tome da se povede dijalog.

Cvijanovićeva je ocijenila da su nastavak pritiska i sankcije koje je američka administracija uvela djeci predsjednika Republike Srpske Milorad Dodika.

– Ovo je sada štancanje nekih sankcija koje u suštini pokazuju da i SAD svoje prisustvo ovdje najviše bazira na sankcijama, a ne recimo na investicijama i nekim drugim stvarima – rekla je Cvijanovićeva za ATV.

Ona je istakla da konstruktivna uloga SAD u BiH treba da bude u tome da se povede dijalog i vidi šta se to stvarno radi i šta treba da se radi, dok metod sile i sankcionisanja, nametanja pojedinca, koji je kao iznad demokratski izabrane institucije, ne može da se prihvati.

To, kaže, ne može da prihvati kao građanin i kao neko ko je na važnoj poziciji, ali ni kao demokrata. „Nije normalno da neki neizabrani stranac može sebi da pribavi ovlaštenja mimo međunarodnog akta kakav je Dejtonski sporazum“, istakla je Cvijanovićeva za ATV.

Cvijanovićeva je ocijenila da se sve ovo ne bi dešavalo da nema Kristijana Šmita i problematike u vezi sa tim legitiman/neligitman, legalan/nelegalan.

Ona je podsjetila da u Dejtonskom sporazumu ne piše da neko i ko je izabran u skladu sa procedurom može da nameće zakone, te da je ovo u suprotnosti sa civilizacijskim vrijednostima i demokratijom, kao i sa pričom o Evropi, te da ona ne smatra da je takva situacija demokratija.

– SAD su ozbiljna država, velika sila i šteta je da oni baziraju svoje učešće na nekom prostoru na način kako to sada ovdje rade – ocijenila je Cvijanovićeva i dodala da ne mogu pričati da su prijatelji, ako ugrožavaju demokratsko pravo da se izvršavaju ustavne obaveze.

Ona je navela da su ove sankcije u nizu pripremljenih mjera prisile, te da neka objašnjenja koja joj daju apsolutno ne stoje.

Prema njenim riječima, Republika Srpska ne može nikome uskratiti mogućnost da radi ono što može da radi, kao što Srpska sebi ne treba da uskrati mogućnost da bude demokrata uprkos tome što je pritišću i traže da bude neko ko prihvata kolonijalni status u kojem se fingira demokratija.

– Izabrani smo demokratski, hoćemo da živimo u demokratskoj državi i hoćemo da u toj državi organi rade svoj posao i da poštuju Ustav. Nećemo da nas niko maltretira i sankcioniše zato što poštujemo Ustav – istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je podsjetila na britanske snakcije, te ocijenila da su to sve ludosti i da je apsurd da nije prijetnja za regionalnu bezbjednost to na šta upozoravaju Italijani, a činile su i mnoge druge bezbjednosne službe širom Evrope, pa i američke, a jeste prijetnja Željka Cvijanović pa će je neki Britanci sankcionisati, ali da njoj naloge daje narod Republike Srpske koji je izabrao.

Sve ovo što se dešava u vezi sa sankcijama, Cvijanovićeva smatra da će trajati dok se svijet ne preformuliše.