Cvijanović: Mnoge zemlje spremne za realizaciju zajedničkih projekata

6
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je izuzetno ponosna na vezu Republike Srpske i Mađarske, ali i ostalih zemalja koje su spremne za realizaciju zajedničkih projekata, a sa čijim je liderima imala priliku da razgovara prilikom posjete Budimpešti.

Cvijanovićeva je naglasila da je dobre veze Srpske i Mađarske uspostavio predsjednik Republike Milorad Dodik i da je Mađarska predan prijatelj bez namjere da nekoga drugog povrijedi.

– Mađarska je još prije nekoliko godina napravila jednu zajedničku mješovitu komisiju sa BiH i kada smo imali posjetu (premijera Mađarske Viktora) Orbana Predsjedništvu BiH tada je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da postoji zajedničko tijelo, a da se nikada ništa nije mrdnulo da se nešto konkretno uradi i rekao je da je za razliku od tog neaktivizma i inertnosti koja postoji na nivou institucija BiH zadovoljan što je Republika Srpska ta koja preduzima sama korake i traži da se realizuju zajednički projekti. Tada je pozvao i drugi entitet da pokaže aktivizam ako želi partnerstvo te vrste – rekla je Cvijanovićeva na zajedničkoj konferenciji za novinare u Banjaluci sa Dodikom nakon dvodnevne posjete Mađarskoj.

Ona je dodala da je ova posjeta bila prilika da razgovaraju o političkim, ali i temama iz oblasti finansija, te da su i na tom planu napravili partnerstvo sa Mađarskom u smislu spremnosti da pomognu jedni drugima i da budu zajedno u rješavanju globalnih izazova.

Cvijanovićeva je navela da su u Budimpešti razgovarali i sa drugim važnim gostima, poput predsjednika Azerbejdžana Ilhamom Alijevom, sa kojim su već imali susrete, te da su zahvalni za opredijeljenost ove zemlje da bude prisutna na ovim prostorima preko određenih projekata i investiranja u Republiku Srpsku.

Ona je navela da Sporazum o strateškom partnerstvu, koji je ranije potpisan sa Alijevom, daje priliku entitetima da predano rade i sarađuju, ali da je sada do entiteta na koji način će kandidovati svoje projekte.

– Zemlje EU mahom kucaju na vrata Azerbejdžana da bi riješile svoje energetske probleme koje danas opterećuju svijet, a posebno EU, i srećni smo što smo ne samo na ta, nego i na druga važna vrata, mi već pokucali i uspostavili određena prijateljstva – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da Srpska sa Turskom ima tradicionalno dobru saradnju, a koju su uspostavili Dodik i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, koji je raspoložen za zajedničku saradnju na ekonomskom planu, ali i za međusobno razumijevanje, što je Srpska već pokazala u periodu kada je Turska bila pogođena zemljotresom.

– Ovo je bila uspješna i korisna posjeta za Republiku Srpsku i tamo smo naišli na mnoga otvorena vrata… Ovo je jedan od koraka koji smo ranije preduzeli, a biće ih i ubuduće. To su kredibilni partneri sa kojima treba realizovati zajedničke projekte – zaključila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva i Dodik tokom dvodnevne posjete Mađarskoj sastali su se mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, predsjednicima Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, Tatarstana Rustamom Minihanovom, Turkmenistana Serdarom Berdimuhamedovom. Razgovarali su i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U okviru posjete Mađarskoj, povodom obilježavanja Nacionalnog dana ove zemlje – Svetog Stefana (Ištvana), Dodik i Cvijanovićeva prisustvovali su i Svjetskom prvenstvu u atletici u Državnom atletskom centru u Budimpešti, te u Sentandreji, na poziv Njegovog preosveštenstva episkopa budimskog Lukijana, proslavi velikog pravoslavnog praznika Preobraženja Gospodnjeg.