Cvijanović: Most u Docu biće simbol Banjaluke i dokaz da vlasti imaju viziju

40
Foto: Igor Radojičić/Facebook

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će most preko rijeke Vrbas u banjalučkom naselju Dolac biti simbol Banjaluke kao glavnog grada i administrativnog centra Srpske.

– Kada bude završen, biće ogledalo i nešto čime bi se mogli podičiti i veliki svjetski i evropski gradovi. Po njemu će Banjaluka biti prepoznatljiva. Ovo radimo za neka buduća vremena i ovo je zajednički projekat koji pokazuje da smo jaki, snažni i da odlijevamo svim izazovima i krizama – rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Foto: SRNA

Ona je naglasila da je važno da vlasti Banjaluke i Srpske ne gube korak na planu razvoja, te da se u tom smjeru grad na Vrbasu godinama predano gradi, uljepšava i popravlja.

– Ušlo se u svaki dio Banjaluke i moja podrška je uvijek bila i biće na raspolaganju gradonačelniku i njegovim ljudima koji predano rade da bi ostavili trag u svakom dijelu grada i napravili projekte koji će služiti u budućnosti. Dakle, gradnja mosta pokazuje da imamo viziju i stručne ljude koji mogu da odgovore na ovakve izazove znajući da je Banjaluka ogroman resurs – rekla je Cvijanovićeva.

Foto: SRNA

Ona je ponovila da sve što treba da počne da se radi nosi pečat domaće pameti, te da dokazuje da gradska vlast, ali i svi danas okupljeni imaju viziju kako treba da se razvijaju i Banjaluka i Srpska.

– U narednom periodu imamo ambiciozne planove, jer Banjaluka zaslužuje takve planove. Dakle, svi naši planovi i sve vizije vezane za Banjaluku u budućnosti jesu prilično ambiciozni i sigurno ćemo ih izvršiti – istakla je Cvijanovićeva.

Foto: SRNA

Ona je ocijenila da je početak gradnje novog mosta veliki dan za Banjaluku, te je izrazila zadovoljstvo što je idejno rješenje mosta djelo domaćih stručnjaka i njihove kreativnosti.

– Čestitke idu timu koji je uspio da napravi ovakav projekat i pobijedi na konkursu – rekla je Cvijanovićeva koja je danas sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem ozvaničila početak izgradnje novog i najvećeg mosta preko rijeke Vrbas u naselju Dolac, koji će koštati 7,5 miliona KM i povezati centar grada sa naseljima Obilićevo i Starčevica.

Foto: SRNA

Riječ je o početku prve faze izgradnje mosta, koji će graditi domaća kompanija „Integral inženjering“ koja je izabrana na međunarodnom tenderu i s kojom je nedavno potpisan ugovor o izgradnji.

Ovom događaju prisustvovali su predstavnici Gradske uprave, lideri pojedinih političkih partija, vlasnik „Integral inženjeringa“ Slobodan Stanković i brojni građani.

U prvoj fazi gradiće se kolski most namijenjen za saobraćaj motornih vozila, sa četiri saobraćajne trake u oba smjera, ukupne širine oko 21 metar, a rok za izvođenje radova je dvije godine.

Projekat uključuje i rekonstrukciju saobraćajnica i priobalnog dijela na obje strane rijeke Vrbas, koja će se izvoditi u sedam faza.

U kasnijim fazama radiće se i pješačko-biciklistički most, rekonstrukcija saobraćajnica sa obje strane Vrbasa, od Bulevara cara Dušana do mosta, kao i rekonstrukcija i proširenje postojeće Mačvanske ulice kod Klinike za psihijatriju i spajanje sa Istočnim tranzitom.

Jedna od faza je i uređenje podmostovlja i cijele zone Doca, uređenja obala Vrbasa i podnožja tvrđave Kastel, ušća rijeke Crkvene…

Pripreme za gradnju mosta trajale su tri godine, a idejno rješenje je dobijeno na međunarodnom arhitektonskom konkursu.