Cvijanović: Nabavka vakcina nije političko pitanje, niti tema za prepucavanje

17
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da nabavkom vakcina ne treba da se bavi samo Savjet ministara, već i entitetske vlade i fondovi zdravstvenog osiguranja ukoliko mogu da dođu do kvalitetne vakcine.

Cvijanovićeva je istakla da se ne slaže sa tvrdnjama iz Federacije BiH (FBiH) da nabavka vakcina treba da ide isključivo preko Savjeta ministara, već da i Vlada Srpske i Fond zdravstvenog osiguranja mogu da odigraju svoju ulogu.

– Vakcinacija je suštinsko pitanje i pitanje javnog zdravlja naše populacije, a mi vodimo debate o tome ko treba da nabavlja vakcine. Treba da ih nabavlja svako ko može. Ako su vakcine te koje će nas vratiti u neku normalu i spriječiti da naši građani teško obolijevaju i umiru zbog ovog virusa, zašto pričamo o tome ko treba da ih nabavlja – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je konstatovala da pitanjem nabavke vakcina ne treba da se bavi samo Savjet ministara, navodeći da se na taj način ne brani država.

– Zbog programa „Kovaks“ trpi cijela EU, a u Evropi se danas vode polemike da li države same treba da nabaljaju vakcine ili ne, jer se, navodno, na taj način urušava EU. To meni liči na ovu priču iz Sarajeva. Sa druge strane, imate države koje kažu da su odgovorne prema svojim građanima, moraju nabavljati vakcine jer hoće da njihovi građani imaju vakcinu i niko ih neće pitati jesu li nabavili preko EU ili preko državnih organa – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je u EU bilo isključivanja pojedinih proizvođača vakcina kao što su ruski i kineski, a sada jedna po jedna članica Unije hoće da proizvodi ruske vakcine i otvoreni su za sve.

– Ovo nije vrijeme za politička prepucavanja, već svako ko može da dođe do kvalitetne vakcine to treba i da učini, jer je svima cilj zaštita građana – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je izjavila da očekuje da u Srpskoj uskoro počne vakcinacija protiv virusa korona, te da su prioritet zdravstveni radnici i ranjive kategorije stanovništva.

Cvijanovićeva je napomenula da ne robuje tome da li će vakcinacija prvo početi u Srpskoj ili FBiH, već da je Republici bitno da počne vakcinisati ovdašnje stanovništvo i da ima kontinuitet u nabavci vakcina u skladu sa potrebama.

– Plan je da se sa vakcinacijom počne čim prve količine vakcine budu stavljene na raspolaganje i kada prođu propisane procedure – rekla je Cvijanovićeva sinoć za RTRS.

Ona je dodala da su predviđanja stručnjaka da je ovo dugotrajan proces, te da je Vlada Srpske troškove vakcinacije preuzela na sebe da građani ne bi sami plaćali vakcine.

– Naše usmjerenje jeste da obezbijedimo dovoljne količine vakcina za one koji žele da ih prime i pokušamo obezbijediti raznovrsnost na tom planu, zavisno od situacije na tržištu – naglasila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je podsjetila da je manja količina ruskih vakcina stigla i da će se one koristiti u fazama s obzirom na njihov rok trajanja.

– Nije nam u interesu da odjednom stignu sve vakcine pa da nakon toga propadnu – rekla je Cvijanovićeva i dodala da se računa i na dio vakcina koji se nabavlja posredstvom mehanizma „Kovaks“.

Kad je riječ o rezultatima Srbije na polju imunizacije, Cvijanovićeva je istakla da je Srbija u samom evropskom vrhu po stepenu vakcinacije, ali i po raznovrsnosti nabavljenih vakcina, te da svako može da im pozavidi na tome.