Cvijanović nakon sastanka sa Fon der Lajen: Dobijena potvrda da se otvara prostor za proširenje EU

10
Foto: Klix.ba

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas na sastanku sa Predsjedništvom BiH prenijela poruku da se u okviru novih geopolitičkih okolnosti otvara prostor za proširenje EU.

– To je značajna promjena političkog kursa u onosu na prethodni neki saziv Evropske komisije koji je govorio da takve stvari nisu izvodljive. Sada postoji sasvim drugačije raspoloženje da u okviru tog proširenja prioritetno vide zemlje zapadnog Balkana – istakla je Cvijanović.

Prema njenim riječima, Fon der Lajenova se interesovala i o tome šta BiH može da uradi kada je realizacija 14 prioriteta Evropske komisije, što je bila prilika da je članovi Predsjedništva upoznaju o određenim kretanjima u tom sjeru.

– Ono što je bila takođe jedna od važnih poruka jeste novi program ekonomskog rasta koji je dizajnirala EU i u okviru kojeg se otvara mogućnost za naše kompanije, privredne subjekte, građane na zapadnom Balkanu da u tome učestvuju i vide koristi jednog takvog programa, a on podrazumijeva jačanje naših regionalnih veza, otvaranje regionalnog tržišta u punom kapacitetu, ali i potpun pristup tržištu EU – precizirala je Cvijanović.

Ona je dodala da je sastanak bio prilika da kaže kako posmatra proces integracija BiH u EU.

– Naravno, mi prepoznajemo da postoje otvorena vrata i mogućnosti da se u okviru tih novih gepopolitičkih okolnosti ide ka proširenju EU, kao i da BiH ispunjava određene zadatke – navela je Cvijanović.

Srpski član Predsjedništva BiH prenijela je predsjednici Evorpske komisije da dolazi iz Republike Srpske i političke strukture koja ima kapacitet da se ono što se dogovori i provede, što se često ne vidi kod partnera u parlamentarnoj većini BiH.

– Rekla da smatram da za razliku od mojih kolega, prvenstveno bošnjakih političara koji tvrde da stabilnost zavisi isključivo od visokog predstavnika, smatram da je za stabilnost bitna saradnja BiH i EU na partnerskim odnosima – istakla je Cvijanović.

Ona je rekla novinarima i da se u BiH često može vidjeti da domaći dogovoori bivaju opstruisani ili blokirani stranim intervencijama.

Cvijanović je naglasila da sve procese treba da predvode domaće institucije i da je nedopustivo da se jedan neizabrani stranac pretvara da uzurpira da radi posao domaćih institucija, te da to vidi kao smetnju na evropskom putu BiH.

– Sastanak je protekao u sasvim dobroj atmosferi, bez velikih tema, ali bilo je upoznavanje šta EU planira i šta smo u stanju da isporučimo – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je EU blizu političke odluke kojom se otvara proces pregovora za BiH o pristupanju Uniji, kao i za neke druge zemlje koje su oni odredili već ranije.

– Naravno da je bila prilika da ukažem da je to najkompleksniji dio puta ka EU i da je jako bitno da moramo znati šta su to čvrsta i jasna pravila, a ne da idemo od danas do sutra, da se danas kaže jedno, a da se sutra uspostavi drugi zahtjev – istakla je Cvijanović.

Konstatujući da u procesu pregovora sigurno postoje komplikacije, Cvijanović je podsjetila na stav Srpske da je trebalo odjednom rješavati svih 14 prioriteta, a da onda kroz proces pregovora dorađivati određena zakonska rješenja, što nisu prepoznali u EU i partneri u Sarajevu.

Prema njenim riječima, na osnovu toga što nije bilo deklarisanja u vezi sa pitanjem Kristijana Šmita ili bilo koga drugog zaključuje se da svi pokušavaju da izbjegnu temu.

– A izbjegavati ne znači da se slažete sa nečim ili ne – zaključila je Cvijanović i podsjetila da je EU davno rekla i mnogo puta, pa i u 14 prioriteta ponovila da domaće institucije u BiH treba da rade svoj posao, da kretanje ka EU isključuje intervencionizsam stranaca, kao i da je potrebno da se izvrši reforma Ustavnog suda BiH kako bi domaće sudije zamijenile strane.