Cvijanović: Narod Republike Srpske je privržen vjeri

39
Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je danas u Banjaluci da je narod Republike Srpske privržen vjeri, te da zna poštovati prave vrijednosti.

– Došla sam danas da sa mještanima naselja Paprikovac i građanima Banjaluke podijelim radost. Činjenica da se okupio veliki broj ljudi pokazuje da je narod privržen vjeri, ali isto tako da zna poštovati prave vrijednosti – rekla je novinarima Cvijanovićeva, nakon što je u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u banjalučkom naselju Paprikovac svečano dočekana čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Brzopomoćnice iz Svete Gore.

Cvijanovićeva je ocijenila da je značajno što je ova čudotvorna ikona stigla u Banjaluku.

Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem je, uz sasluženje sveštenstva Eparhije banjalučke, u Hramu Svetog velikomučenika Georgija služio Svetu arhijerejsku liturgiju, kojoj su prisustvovali mnogobrojni vjernici.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je za ovaj grad i vjernike značajno što je čudotvorna ikona iz Svete Gore dočekana u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u banjalučkom naselju Paprikovac.

Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

Paroh paprikovački Slobodan Marin rekao je Srni da će se do nedjelje, 11. juna, pred ikonom neprestano čitati akatist.

– Nakon toga će se jednom nedjeljno poslije večernjeg bogosluženja u ovom hramu čitati akatist Presvetoj Bogorodici – naveo je paroh Marin.

Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

Pred ovom ikonom vjernici se mole kada je potrebna brza i dejstvena pomoć, u nedoumici kako postupiti, pri različitim oboljenjima, kao i pri rođenju deteta.

Na Svetoj Gori, u manastiru Dohijar, nalazi se prototip ove ikone, koji je prema crkvenom predanju naslikan u 10. vijeku, za života osnivača te svetinje, prepodobnog Neofita.

Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram