Cvijanović: Narodna skupština treba da pošalje Bećirovićeve zaključke u smeće

5
Foto: Borislav Zdrinja/SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poručila je da Narodna skupština Republike Srpske treba da pošalje u smeće posljednje zaključke Predsjedništva na koje je stavila veto.

Cvijanovićeva je poručila da bošnjački član Predsjendištva BiH Denis Bećirović ni po čemu nije njen koalicioni partner niti će ikada biti.

„Narodna skupština Republike Srpske je moja kuća, a Predsjedništvo samo radno mjesto“, rekla je Cvijanovićeva tokom skupštinske rasprave o njenom vetu na posljednji zaključak Predsjedništva BiH.

Replicirajući poslaniku Igoru Crnatku, Cvijanovićeva je pojasnila da je srpski član Predsedništva BiH izabran na teritoriji Srpske u zajednički kolektivni organ koji predstavlja šefa zemlje.

Cvijanovićeva je rekla da predstavnici Srpske nisu u koaliciji na nivou BiH već su tamo u svojim kapacitetima i predstavljaju Republiku Srpsku u zajedničkim institucijama – ona kao srpski član Predsjedništva BiH, a ljudi u Savjetu ministara prema broju glasova koje si donijeli iz Republike Srpske.

„Bećirović je bošnjački član Predsjedništva BiH izabran u FBiH i on tamo meni ne mora da bude nikakva koalicija, jer i nije. Ne mislimo isto, ne dijelimo iste vrijednosti, on mrzi, ja ne mrzim. Bećirović mrzi Srpsku, ja ne mrzim FBiH“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da Narodna skupština treba da odbaci zaključke Predsjedništva BiH i da ih pošalje u smeće jer nisu u interesu BiH, Ustava, zajedničkog života i međusobnog razumijevanja.

„Zaključak Predsjedništva BiH treba da ide u smeće zato što se nikada do sada nije desilo da neki zajednički organ na nivou BiH donosi takve kvalifikacije na račun Republike Srpske ili na račun drugog entiteta“, pojasnila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je pozvala narodne poslanike da podrže njen veto jer znaju da je u pravu, te da posljednji zaključak Predsjedništva BiH predstavlja tešku zloupotrebu te institucije.

Poslanik PDP-a Igor Crnadak poručio je da će PDP podržati veto srpskog člana Predsjedništva BiH, te da smatra da nije trebalo pridavati nikakav značaj sadržaju zaključka bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića koji trebaju završiti u otpadu.

Crnadak je tokom skupštinske rasprave o vetu srpskog člana Predsjedništva BiH na posljednji zaključak Predsjedništva BiH rekao da će PDP uvijek insistirati na zaštiti vitalnog interesa Republike Srpske.

„Za PDP su crvena linija – institucije i imovina Republike Srpske, te vitalni nacionalni interes Srpske“, istakao je Crnadak.

Poslanik Socijalističe partije Srpske (SPS) Tamara Damjanović smatra da poslanici iz Republike Srpske treba dvotrećinskom većinom da podrže veto srpskog člana Predsjedništva BiH.

Ona je rekla da je podrška Dejtonskom sporazumu jedini način opstanka BiH.