Cvijanović: Narodni poslanici pokazali političku zrelost

6
Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je raduje što je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske pokazan visok stepen jedinstva narodnih poslanika, bez obzira da li pripadaju strankama vlasti i opozicije, što pokazuje političku zrelost, te izrazila zahvalnost za podršku koju je dobila.

– Narodna skupština je mjesto gdje su se donosile i gdje će se uvijek donositi najvažnije odluke kada je u pitanju Republika Srpska – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci nakon posebne sjednice parlamenta na kojem je dvotrećinskom većinom podržan njen veto na zaključak Predsjedništva usvojen na posljednjoj sjednici bez konsenzusa.

Cvijanovićeva je istakla da Republika Srpska želi da živi svoj stvarni demokratski i ustavni život, te tako, bez uskraćivanja, ispoljava demokratski kapacitet.

Srpski član Predsjedništva BiH je ocijenila da iskazani visok stepen jedinstva pokazuje da su narodni poslanici prepoznali kakve sve zamke postoje i kakve se spremaju na raznim mjestima, uključujući i Predsjedništvo BiH.

Ona je osudila to što Predsjedništvo BiH dolazi do određenih stavova preglasavanjem na način da imputira određene stvari entitetu.

Prema njenim riječima, očito je da su druga dva člana Predsjedništva BiH, odnosno bošnjački član Denis Bećirović koji je predlagač akta znao da će Narodna skupština stati u zaštitu njenih stavova.

– Njemu je trebala tema ili je trebalo eventualno da se pokaže da se može zloupotrebljavati zajednička institucija i dolaziti do odluka preglasavanjem – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je danas pokazano da se u Predsjedništvu BiH ne može dolaziti do odluka preglasavanjem i da će se svaki put kada procijeni da je u pitanju povreda interesa Srpske obratiti Narodnoj skupštini, koja je, kako je navela, njena kuća.