Cvijanović: Nastupi širom svijeta glumce čine najboljim ambasadorima Srpske

40
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je večeras da je Narodno pozorište Republike Srpske već 90 godina, u kontinuitetu, učeći svoju publiku pravim kulturnim vrijednostima i vršeći istu prosvjetiteljsku misiju, opstajalo i razvijalo se u različitim uslovima i vremenima kroz koje su prolazili i Banjaluka i Republika.

– Misija Narodnog pozorišta i 90 godina od njegovog osnivanja ostala je ista – da bude „jedna od najvažnijih ustanova za vaspitanje naroda i omladine, pionir kulture, umjetnosti i narodne misli“, upravo kako je to u svom govoru rekao ban Milosavljević na otvaranju Narodnog pozorišta Vrbaske banovine davne 1930. godine. Svojim predanim radom i uspjehom koji ostvaruje na domaćoj i međunarodnoj sceni, ova pozorišna kuća učinila je da Republika Srpska postane prepoznatljiva, ne samo na domaćem terenu, već i u međunarodnim kulturnim okvirima – naglasila je Cvijanovićeva.

Foto: SRNA

U obraćanju na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 90 godina rada Narodnog pozorišta Republike Srpske predsjednik Republike je ukazala da nastupi širom svijeta i vrijedne nagrade čine glumce i glumice ovog pozorišta najboljim ambasadorima Republike Srpske koji doprinose razvoju i jačanju kulturne diplomatije.

– Njihova saradnja sa pozorištima iz regiona i svijeta značajno je doprinijela promociji naše kulture i stvaralaštva. Pozorišna umjetnost, čvrsto pozicionirana u oblasti kulture i kao poveznica svih drugih umjetnosti, od neprocijenjive je vrijednosti za jedno društvo, narod, državu. Nema jakih nacija i država ukoliko ne pridaju značaj razvoju kulture i ne garantuju umjetničku sobodu – konstatovala je Cvijanovićeva.

Foto: SRNA

Predsjednik Srpske je naglasila da su ulaganja u kulturu ključna za napredak svakog društva, za kreativni razvoj budućih generacija, za slobodnu misao i otvorenost prema svijetu, kao i za očuvanje autentičnih vrijednosnih kategorija poput identiteta.

– Razumijevajući značaj i potrebu razvijanja naših kulturnih ustanova, pored materijalne podrške koja jeste ključna, mora postojati i puna podrška afirmaciji kulture na svaki mogući način. S obzirom na teška vremena koja su nas pratila zadnje dvije, tri decenije, oblast kulture je često ostajala bez ozbiljnih finansijskih intervencija – rekla je Cvijanovićeva.

Foto: SRNA

Ona je istakla da je zadovoljna što su institucije Srpske zadnjih godina, kako se popravljala i finansijska situacija, uspijevale da više izlaze u susret potrebama institucija kulture i dodala da na tom planu treba još mnogo raditi.

– Zahvalnost za mnoge uspjehe, koji su u tim teškim vremenima ostvareni u oblasti kulture i umjetnosti, dugujemo isključivo našim umjetnicima i djelatnicima u oblasti kulture i to treba javno reći i zahvaliti im, ne samo na njihovom talentu i uloženom trudu, već i na njihovoj istrajnosti i odluci da ne odustanu ni od svog poziva, ni od kulture. Moramo to cijeniti više nego što inače činimo, jer očuvanje kulturnog blaga, tradicije i naših ustanova u oblasti kulture mora biti zajednički cilj svih nas – i institucija i građana – poručila je predsjednik Republike.

Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Ona je istakla da je Narodno pozorište, sa svojim bogatim istorijskim kulturnim nasljeđem i istorijskim iskustvom, mjesto odakle se najbolje vidi otvorenost Republike Srpske za kulturne uticaje Evrope i svijeta, za nove stvaralačke impulse i za nove realnosti.

– Uz duboko poštovanje prema svim pozorišnim umjetnicima i radnicima, koji su ulagali i ulažu svoje vreme, energiju, trud i znanje da bi na daskama koje život znače stvarali nove vrijednosti koje nas međusobno približavaju i koje nas uzajamno obogaćuju, čestitam vam ovaj veliki jubilej. Uvjerena sam da će Narodno pozorište, kao vodeća pozorišna kuća u Republici Srpskoj, nastaviti da njeguje pozorišnu tradiciju postavljajući visoke umjetničke standarde, te da će se svojim radom nastaviti da uspješno gradi svoju poziciju u regionalnim i međunarodnim okvirima – naglasila je Cvijanovićeva.

Foto: SRNA

Ona je izrazila zadovoljstvo što prisustvuje svečanoj akademiji i što svi zajedno obilježavaju jubilej koji je značajan ne samo za Narodno pozorište Republike Srpske i grad Banjaluku, već i za cijelu Republiku Srpsku.

Cvijanovićeva je čestitala i Narodnom muzeju Republike Srpske veliki jubilej – devet decenija rada.