Cvijanović: Ne može Predsjedništvo BiH da naređuje institucijama Republike Srpske

10
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Ne može Predsjedništvo BiH da naređuje insitucijama Republike Srpske. Predsjedništvo treba da radi ono što je posao tog organa ili te zajedničke institucije i da bi neka odluka bila odluka Predsjedništva mora da ima tri glasa „za“, rekla je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

– U ovom slučaju moj glas je izostao, ja sam preglasana. Svaki put kad je srpski član Predsjedništva BiH preglasan, očekujem da Narodna skupština i poslanici razmotre i vide o čemu se tu radi. U principu smo protiv preglasavanja, to već samo po sebi implicira da neka podrška treba da postoji – rekla je Cvijanovićeva.

Podsjećamo, Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske zakazao je posebnu sjednicu Parlamenta Srpske za petak 20. oktobar kada bi poslanici trebalo da se izjasne o izjavi srpskog člana Predsjedništva BiH o proglašenju zaključka Predsjedništva BiH povodom „eskalacije napada organa entiteta Republika Srpska na osnovne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka BiH“, usvojenog bez konsenzusa na osmoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, veoma štetnim po vitalne interese Srpske.