Cvijanović: Nestala lica nisu broj, institucije Republike Srpske biće uvijek uz njihove porodice

6
Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da 28 godina nakon okončanja rata, Republika Srpska i dalje traga za 1.646 nestalih osoba, vojnika i civila, među kojima je više od 300 žena i djece, istakavši da oni nisu broj, niti statistika, već nečija djeca, braće i sestre, očevi i majke, čije porodice zaslužuju da budu pronađeni.

U obraćanju na kod Manastira Svetog Nikole na Ozrenu, povodom obilježavanju Dana nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske, Cvijanovićeva je naglasila da je proces traženja nestalih lica srpske nacionalnosti već godinama toliko manjkav, spor i sraman da apsolutno razumije i bijes i ogorčenje njihovih porodica.

– Ništa manje sraman nije ni ignorantski odnos Instituta za nestala lica BiH prema porodicama nestalih Srba. Njihova je profesionalna i ljudska obaveza da jednako tretiraju sve, a ne da bilo koga favorizuju ili ignorišu na osnovu nacionalne pripadnosti. Isti je slučaj i u mnogim drugim institucijama na zajedničkom nivou i protiv toga se na svakom mjestu borimo – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je upravo nastojanje bošnjačkih predstavnika da privatizuju institucije BiH ključni razlog njenog neuspjeha.

– Prethodnih godina vodila sam brojne razgovore sa predstavnicima porodica poginulih i nestalih lica. Dugogodišnja borba koju vode, tražeći pravdu i svoje najmilije, nije samo njihova, već borba svih nas. To je borba za dostojanstvo i ravnopravnost koju su srpskom narodu i Republici Srpskoj garantovali Ustav i Dejtonski mirovni sporazum. To nam niko nije poklonio, već su se za to borili i izborili vaši najmiliji. Zato ćemo uvijek biti uz vas i sa vama. Zato vaša borba nikada neće biti samo vaša, već naša zajednička. U institucijama Republike Srpske, kao i do sada, uvijek ćete imati oslonac i podršku. To jeste i naša institucionalna obaveza, ali je prije svega ljudska dužnost – poručila je srpski član Predsjedništva BiH.

Ona je navela da su se danas okupili na Ozrenu da bi se saborno i molitveno prisjetili svih poginulih i nestalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, onih kojima Republika Srpska i srpski narod duguju vječnu zahvalnost za slobodu koju su izvojevali zajedno sa svojim saborcima.

– Zbog njih, kao i zbog nas samih, dužni smo da tu slobodu u miru branimo i ostavimo budućim generacijama. Sloboda o kojoj govorim zove se Republika Srpska. I nismo danas slučajno baš na Ozrenu. Ova planina simbol je stradanja srpskog naroda u proteklom ratu.
Tom stradanju i egzodusu Srba sa ovih prostora doprinijela je NATO agresija na Republiku Srpsku koja je otpročela baš na današnji dan, prije 28 godina – podsjetila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je Ozren mjesto bola, patnje i zvjerskih zločina počinjenih od pripadnika odreda „El-mudžahid“.

– Ti monstrumi koji su živjeli hiljadama kilometara daleko od BiH – danas se u Sarajevu poštuju kao heroji i branioci. A njihove žrtve, ozrenske Srbi koji su ovdje živjeli vijekovima, bez imalo stida i srama nazivaju agresorima i zločincima. Riječ je o potpunom odsustvu svake logike, morala, a i zdravog razuma – konstatovala je Cvijanovićeva.