Cvijanović: Nije u planu „zaključavanje“

17
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da, iako je povećan broj zaraženih virusom korona, u Srpskoj nije u planu „zaključavanje“, te da treba iskontrolisati provodivost mjera koje su na snazi.

– Naša namjera je da sada ništa ne zaključavamo, da ostane sve da funkcioniše i radi, ali da u okviru toga imamo propisane mjere kojih se moramo pridržavati – rekla je Cvijanović.

Ona je ocijenila da bi bilo pogubno još više gušiti privredu.

– Želimo da ne dođe do te situacije. Ako se desi slučajno najgori scenario, onda idete da spašavate ljude i pribjegavaćete bilo čemu – pojasnila je Cvijanović.

Ona je ocijenila da je Vlada Srpske u potpunosti odgovorila na sitaciju izazvanu virusom korona, te da se zdravstveni sektor uspješno bori sa ogromnim teretom.

Cvijanović je rekla da kriza nosi sa sobom različite izazove, uključujući i političke, ali je istakla da je Vlada Republike Srpske maksimalno odgovorila, kao i cjelokupan zdravstveni sektor.

– Ono što smo mi vidjeli u razvijenim zemljama i u njihovim zdravstvenim sistemima bio je alarm koji je nas mobilisao. Živimo u zemlji koja je manje razvijena, sa nižim standardom i sa manjim mogućnostima kada je u pitanju zdravstveni sektor, ali smo odreagovali mnogo bolje nego neke druge razvijenije zemlje – rekla je Cvijanović za BHT i dodala da zdravstveni sektor nosi ogroman teret.

Predsjednica Srpske je ocijenila da se građani uglavnom odgovorno ponašaju, te je poručila da, zbog sve većeg broja zaraženih, odgovornost mora biti još veća.

– Nemam nijednu zamjerku na zdravstveni sektor. Strašan teret nose naši zdravstveni radnici. Oni su heroji našeg doba, jer je ovo, nakon rata, najstrašnija situacija – rekla je Cvijanović.

Ona nije mogla ocijeniti da li je najgore prošlo, ali je istakla kao pozitivno to što su neke stvari u vezi sa virusom korona sada predvidive, kao i to da je nabavljena sva neophodna oprema.

– Nismo više u situaciji u kakvoj smo bili u martu da nema respiratora i zaštitne maske. Nije je tada imao niko u svijetu – rekla je Cvijanović i dodala da je najveća nepoznanica to što nije moguće znati koliko će trajati situacija izazvana kovidom 19.

Predsjednica Srpske je poručila da će oporavak od pandemije trajati dugo u svim zemljama u svijetu, pa i u Republici Srpskoj.

Ona ističe da su propisane sankcije za pojedince dale efekte, dodajući da ljudi razumiju koliko je situacija složena.

– Dođete u situaciju da li da kaznite neozbiljnog pojedinca ili da žrtvujete granu privrede. Mi smo se odlučili da sankcije snosi neodgovorni pojedinac – rekla je Cvijanović.

Predsjednica Srpske je rekla da je na početku krize bilo zajedničkih djelovanja sa Federacijom BiH, ali da sada nema zajedničkih aktivnosti, jer su oba entiteta kreirala svoje mjere za suzbijanje širenja virusa korona.

– Bilo bi bolje da se malo više sarađuje, ali navikli smo se i ovako – poručila je Cvijanović.