Cvijanović: Odluka CIK-a podriva temelje demokratije u Republici Srpskoj i BiH

15
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je skandalozna, nečuvena i sramna odluka CIK-a o zabrani izlaska na izbore SDS-u, kojom se podrivaju temelji demokratije u Republici Srpskoj i BiH.

Cvijanović je istakla da je tragično to što domaće institucije nastupaju tako restriktivno prema pravnim i fizičkim licima, a na primjeru SDS-a, vidimo i političkim subjektima bez bilo kakve sudske presude, već samo zato što je neko iz inostranstva ili neka tuđa vlada odlučila da joj nešto nije po volji.

– Ovo je još jedan dokaz da je ovaj saziv CIK-a ništa drugo do poluga u rukama stranaca. Zaista se postavlja pitanje zašto su banke u potpunosti gasile tekuće i druge račune umjesto da su onemogućile one funkcije koje se i prate po pravilima Ofaka – ukazala je Cvijanović za Srnu.

Ona je istakla da je apsolutno neprihvatljivo da se u podaničkom maniru samo izignoriše situacija u kojoj se našao SDS i da je CIK tako olako pristao da onemogući ravnopravno učešće svih političkih subjekata u izbornom procesu.

– Ovo je brutalni napad na demokratiju, isto kao što je i pojava u kojoj neki stranac pojedinac može nametnuti izmjene krivičnog, izbornog ili bilo kojeg drugog zakona, umjesto institucija koje su za to ovlaštene i po Ustavu i po zakonu – zaključila je Cvijanović.