Cvijanović: Odnos prema 14 prioriteta EU je pogrešno postavljen

14
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da ne očekuje brzo kandidatski status BiH, jer je odnos prema 14 prioriteta pogrešno postavljen, ali i sami prioriteti su preambiciozni u odnosu na fazu u kojoj se BiH nalazi ili status koji očekuje.

– Neki od tih zahtjeva podrazumijevaju ozbiljnu izmjenu Ustava i ne vjerujem da se oko toga može postići saglasnost, ali bi se moglo ući u proces u kojem bi se dogovorilo rješenje koje bi odrazilo i suštinu našeg ustavnog koncepta, a bilo istovremeno i u funkciji ostvarenja evropske obaveze. Međutim, nema se u okviru BiH s kim o tome pričati, a djeluje mi ni u EU – pojasnila je Cvijanović.

Ona je ocijenila da BiH treba saradnja sa svima i da pravljenjem ambijenta u kojem se na unutrašnjem planu svrstavamo na stranu jednih ili drugih velikih svjetskih sila samo pogoršava ambijent u BiH, jer BiH nije nikakav faktor, a ugled joj je ravan nuli, čak i u neposrednom okruženju.

O očekivanjima od Bajdena

Na pitanje šta očekuje od novog predsjednika SAD kada je riječ o BiH i zemljama Zapadnog Balkana, s obzirom i na činjenicu da političko Sarajevo ulaže velike nade u Bajdenu da će im pomoći u realizaciji njihovih želja – ukidanja Srpske i centralizaciju BiH, Cvijanovićeva je navela da je jasno da veza između ove strukture vlasti u SAD sa Balkanom postoji iz ranijeg perioda, ali ne vjeruje da je u vrhu nekih spoljnopolitičkih prioriteta.

– Amerika je svakom važan partner, što je nesporno. Mislim da je danas američko društvo toliko politički podijeljeno da će svakako unutrašnji odnosi biti prioritet, ali i u svijetu ima daleko većih pitanja kojima će se baviti na spoljnom planu. Doduše, ima zapadnih analitičara koji govore da će Amerika ući u neki novi rat da bi se skinuo fokus sa ovih unutrašnjih problema, ali o tom po tom. Što se tiče BiH, svoditi probleme na imena pojedinaca, jeste nešto već viđeno, ali i dokazano promašeno. Mislim da se BiH treba sama zapitati ko je i šta je, a ne da čeka da neko sa strane nametne neko rješenje. Možemo krenuti od vakcina, to je najnoviji primjer. Pogledajte Srbiju, u evropskom je vrhu, bolja i od mnogih članica EU po nabavljenim vakciama i tempu vakcinisanja. To je ozbiljna država, a gdje je BiH i kome se to ona može obratiti za bilo šta? Nikome – istakla je Cvijanovićeva.

O migrantskoj krizi

Kada je riječ o migrantskoj krizi, predsjednik Srpske je istakla da je neprincipjelno da članice EU traže od BiH tretman za ilegalne migrante koji oni ne žele da im pruže, zahtijevajući da se razmještau u Republici Srpskoj, a oni ih ne žele na svojoj teritoriji.

– Ovi ilegalni migranti su mladi ljudi, muškarci u punoj snazi i to izaziva veliko nepovjerenje, pogotovo što najčešće nemaju validne dokumente. Problem neće nestati, to je jasno, kao što je jasno da se mora definisati novi pristup i kad je u pitanju njihovo vraćanje, ali i prijem u zemlje EU u koje su se oni zaputili. Te zemlje svakako imaju daleko više resursa i kapaciteta za njihovo zbrinjavanje, a posebno mehanizme za njihovu bezbjednosnu provjeru i procjenu rizika – zaključila je predsjednica Srpske Željka Cvijanović u intervjuu Srni.