Cvijanović: Održavanje posebne sjednice stvar principa

20
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je održavanje posebne sjednice Narodne skupštine koju je zatražio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u vezi sa odlukom o davanju agremana njemačkom ambasadoru, usvojenom bez konsenzusa, stvar principa i da očekuje da budu prodiskutovana važna pitanja.

Povodom Dodikovog zahtjeva za sazivanje posebne sjednice parlamenta radi izjašnjavanja o njegovoj izjavi o proglašenju veoma štetnom po vitalne interese Srpske odluke o davanju agremana njemačkom ambasadoru u BiH koja je usvojena bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva, Cvijanović je napomenula da je u pitanju ogorman ustavni potencijal koji ima Srpska.

Cvijanović je istakla da se svima mora poslati poruka da znaju, ako već govore da cijene BiH, da treba s poštovanjem da se odnose i prema onima koji žive u BiH, a posebno prema Ustavu na kojem počiva.

Ona je navela da tu nije suština samo uloženog veta koji nosi svoju težinu i pokazuje da je Narodna skupština ta koja na kraju donosi konačnu odluku o nekom pitanju gdje je preglasan srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Mi ovdje dovodimo stvari u red. Ovdje više nije u pitanju ni agreman ni bilo šta drugo o čemu pričaju neki drugi, koje neću da imenujem, ali hoću da kažem da je riječ o principu – rekla je Cvijanović novinarima u Banjaluci.

Ona je poručila da se ne mogu sa krajnjim nepoštovanjem odnositi prema BiH, donositi razne rezolucije u svojim parlamentima.

– Niti znate ko smo, niti znate šta smo, niti znate šta zagovaramo, a onda sebi dajete za pravo da u nekom svom parlamentu kreirate neka buduća rješenja za neku državu – istakla je predsjednica Srpske.

Ako pravite neku državu koja treba ustavno da izgleda drugačije nego ova, Cvijanovićeva kaže da je to valjda stvar domaćih faktora, te da ima propisana procedura kako se mijenjaju ustavna rješenja.

Ona je ukazala ne nebulozne stvari da zasijedaju parlametni drugih država i da određuju prilike u BiH.

– To bi isto bilo da mi u BiH kažemo da u Njemačkoj treba da se ukine svih 16 landera i smatramo da treba da budete cetralizovana država, da se odreknete svog indetiteta koji nosite na niovu landera koji su sastavni dio složene države. Na šta bi to ličilo – upitala je Cvijanoviće

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je odluku o davanju agremana njemačkom ambasadoru u BiH, koja je usvojena bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva 2. septembra, proglasio veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske i pozvao narodne poslanike da se izjasne.