Cvijanović: Olakšati život oboljelima od dijabetesa

20
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Trebinju da u Srpskoj i dalje treba širiti znanje na planu liječenja, sanacije i prevencije dijabetesa, a sve u cilju da se olakša život oboljelima u sinergiji lokalnih i republičkih vlasti.

Cvijanovićeva je rekla novinarima da je to uzvišeni cilj Udruženja dijabetičara Trebinje, ali i drugih organizacija ovog tipa u Srpskoj.

– Svi oni nastoje da pomognu svojim korisnicima. S njima, ali i drugima ćemo nastaviti dobru saradnju i bićemo im na raspolaganju, kako sa aspekta lokalnih tako i republičkih vlasti, a sve da bi se pacijentima omogućio lakši i bolji život, te svaka vrsta medicinske pomoći – rekla je Cvijanovićeva nakon sastanka u Trebinju sa predsjednikom Udruženja dijabetičara u ovom gradu Nadom Bijedić.

Cvijanovićeva je navela da je sa predstavnicima trebinjskog Udruženja dijabetičara razgovarala i o nabavci medicinskog materijala poput trakica, senzora i slično.

– Ovakvim aktivizmom udruženja budi se svijest institucija da je potrebno reagovati. Dakle, idemo da unapređujemo stvari i da u narednom periodu saslušamo šta su potrebe i brzo reagujemo. Iako je ovo udruženje lokalnog karaktera, ono je na raspolaganju i na usluzi ljudima iz cijele Hercegovine što pokazuje da zaslužuje da preraste u regionalno – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da je važna uloga ovakvih udruženja, da se pokaže sinergija i tijesna saradnja lokalnih i republičkih vlasti radi koristi za dijabetičare.

– Činjenica je da postoji dosta dobrih prijedloga ovakvih udruženja koja su inicijatori dobrih stvari i rješenja kojima mogu doprinijeti i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske i naš Fond zdravstvenog osiguranja – rekla je Cvijanovićeva.

Sastanku u Trebinju je prisustvovao i gradonačelnik Mirko Ćurić, kao i narodni poslanik Valerija Lakić.

Foto: SRNA

Ćurić: Olakšati život dijabetičarima

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da Udruženje dijabetičara u tom gradu djeluje regionalno, zbog čega zaslužuje svaku podršku lokalne i republičke vlasti da bi se olakšao život oboljelima.

Ćurić je rekao danas novinarima da je cilj imati što manje oboljelih, te da će se na tome konkretno raditi o čemu govori i novouvedena budžetska stvaka za nabavku senzora.

– A sve da bi tim porodicama bilo lakše da prebrode ono što nosi ova bolest. Radićemo i dalje na tom planu u saradnji sa republičkim vlastima i ustanovama – rekao je Ćurić, koji je danas o ovim temama razgovarao i sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović.

Bijedić: Predsjednica obećala pomoć

Predsjednik Udruženja dijabetičara Trebinje Nada Bijedić, koja je prisustvovala sastanku, rekla je da je Cvijanovićeva obećala pomoć ovoj organizaciji u skladu sa mogućnostima.

Ona je zahvalila predsjedniku Srpske i rekla da na planu pomoći dijabetičarima sarađuju sa ostalim udruženjima tog tipa, ali i zdravstvenim institucijama, lokalnim i republičkim vlastima.

– Dijabetološka zaštita uvijek može biti bolja da bi se olakšao život pacijentima. Sa predsjednicom smo razgovarali o projektu evidentiranja novooboljelih i ići ćemo ka tome da obiđemo svaku našu mjesnu zajednicu i da svima izmjerimo šećer u krvi, te eventualno obezbijedimo pomoć – rekla je Bijedićeva.

Ona je dodala da je u trebinjskoj regiji povećan broj ljudi koji boluju od dijabetesa zbog čega treba pojačati prevenciju, edukaciju i liječenje.