Cvijanović pisala UN: Lagumdžija podriva ustavni okvir BiH, usvajanje rezolucije o Srebrenici ugrozilo bi pomirenje

16
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović uputila je pismo svim šefovima misija država članica UN, kao i generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu i predsjedniku Generalne skupštine Denisu Frensisu u kome je skrenula pažnju na izuzetno značajno pitanje, a koje se odnosi na nedavne postupke ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije koji se odnose na „rezoluciju o Srebrenici“.

Cvijanović je u pismu naglasila da je skrenuta pažnja da je ambasador Lagumdžija jednostrano inicirao korake za podnošenje rezolucije o Srebrenici na usvajanje Generalnoj skupštini UN i dodala da iako se uvažava značaj rješavanja tako važnih pitanja, imperativ je naglasiti da je ovaj postupak učinjen bez odgovarajućeg ovlašćenja i uz očigledno kršenje ustavnog okvira BiH.

Pismo srpskog člana Predsjedništva upućeno Guteresu i Frensisu SRNA prenosi u cijelosti:

Kao što Vam je možda poznato, utvrđivanje i sprovođenje spoljne politike Ustav BiH izričito povjerava tročlanom Predsjedništvu BiH. Predsjedništvo BiH je najviši organ nadležan za utvrđivanje spoljnopolitičkih ciljeva i odluka zemlje.

Nažalost, ambasador nastavlja da se zalaže za ovu rezoluciju bez dozvole ili ovlašćenja Predsjedništva BiH, koji su ovom slučaju obavezni.

Takvo jednostrano djelovanje ne samo da podriva ustavni okvir BiH, nego i izaziva zabrinutost u pogledu legitimiteta i reprezentativnosti dotične rezolucije. Neophodno je pridržavati se principa suvereniteta, zakonitosti i pravilnog upravljanja u svim međunarodnim poslovima, posebno u cijenjenom domu Ujedinjenih nacija.

Štaviše, moram naglasiti da će ova rezolucija, ako bude usvojena, dovesti do podrivanja dugotrajnog poratnog procesa zacjeljivanja BiH. Njeno usvajanje izazvalo bi unutrašnje sukobe u BiH i ozbiljno ugrozilo međunacionalno pomirenje, koje je od presudnog značaja za budućnost BiH. Postoji rizik da bi se ponovo rasplamsala tenzije i zaustavio napredak postignut ka miru i stabilnosti u regionu.

Podrškom bilo koje članice UN ovoj rezoluciji nedisciplinovani ambasador BiH bio bi nagrađen za kršenje zakona svoje matične zemlje i lažno predstavljanje stavova BiH, a sama rezolucija bi doprinijela rušenju njenog ustavnog poretka. Postavila bi opasan presedan koji bi doveo do podrivanja vladavine prava i načela diplomatskog integriteta.

Stoga Vas pozivam da preduzmete odgovarajuće mjere radi rješavanja ovog pitanja i postarate se da sve rezolucije ili inicijative iznesene na Generalnoj skupštini UN koje se odnose na BiH budu upućene u skladu sa njenim ustavnim procedurama i uz izričitu saglasnost nadležnih organa.

Sa nadom da ćete ovom pitanju posvetiti adekvatnu pažnju, koristim priliku da vam, Vaša ekselencijo, uputim izraze najvećeg poštovanja i uvažavanja.