Cvijanović: Planski raditi na unapređenju oralnog zdravlja

3
Foto: SRNA

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da i dalje treba planski raditi na jačanju svijesti i unapređenju usluga kada je riječ o zaštiti oralnog zdravlja stanovništva, posebno djece.

Cvijanović, koja je posjetila Specijalistički centar „Dentalna klinika“ Medicinskog fakulteta u Banjaluci, kojem je donirana oprema finansirana iz budžeta predsjednika Srpske, rekla je novinarima da je neophodan sveobuhvatni program saradnje medicinskih fakulteta u Srpskoj i dentalnih klinika, za šta postoje pretpostavke.

Ona je na tom planu navela da se ide ka jednoj ciljanoj i sveopštoj akciji zaštite oralnog zdravlja trudnica i djece predškolskog uzrasta.

– Ovo je jedan od uspješnih pokušaja da napravimo prve korake na tom planu i dođemo do tog cilja – rekla je Cvijanović.

Ona je istakla da „Dentalna klinika“ u Banjaluci, kojoj je iz sredstava predsjednika Srpske ranije obezbijeđena oprema vrijedna 100.000 KM radi poboljšanja uslova rada i unapređenja oralnog zdravlja stanovnišva, izgleda odlično, da je otvorena da primi svakoga, te da je osoblje posvećeno svom poslu.

Cvijanović je ocijenila da je pomenuti projekat, koji je podržala, na ispravan način realizovan, te podsjetila da su i Domu zdravlja Banjaluka bila obezbijeđena sredstva iz budžeta predsjednika Republike za nabavku slične opreme.

Foto: SRNA

Ona je izrazila zadovoljstvo što je „Dentalna klinika“ jedna od ustanova koje uspijevaju da se internacionalizuju i postanu privlačne za specijalizante iz drugih zemalja.

– I to je bio jedan od ciljeva i mislim da ćemo to razvijati i u narednom periodu – rekla je Cvijanović.

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić podsjetio je da je uz pomoć donacije predsjednice Srpske Željke Cvijanović adaptiran prostor u Klinici za zaštitu oralnog zdravlja djece, odnosno nabavljene su stomatološke stolice i dodatna oprema.

– U tom prostoru naši specijalisti, ljekari i nastavni kadar svakodnevno rade na planu zdravstvene zaštite djece. Ova ustanova je vodeća kada je riječ o edukaciji kadra, odnosno specijalizanata iz Srpske, ali i Federacije BiH – rekao je Škrbić.

On je dodao da postoje zahtjevi za specijalizaciju u „Dentalnoj klinici“ iz okolnih zemalja, što, kako kaže, govori o kvalitetu usluga, nastave i prenošenja znanja.

Specijalistički centar „Dentalna klinika“ sastavni je dio Medicinskog fakulteta u Banjaluci, pruža stomatološke usluge građanstvu i u njemu se odvijaju stručne specijalističke studije i praksa studenata stomatologije.