Cvijanović podnijela krivičnu prijavu protiv Lagumdžije

10
Foto: FENA

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović podnijela je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatka Lagumdžije, potvrđeno je za RTRS.

Kao razlog za prijavu navodi se to što je Lagumdžija jednostrano i samovoljno preduzeo radnje u vezi sa pripremom teksta i podnošenja rezolucije o Srebrenici na usvajanje Generalnoj skupštini UN, bez obaveznog ovlaštenja Predsjedništva BiH.

Lagumdžija je time, navodi se u prijavi, prekoračio svoja ovlaštenja uz direktno kršenje ustavnog okvira BiH i garantovanih prava tri konstitutivna naroda u BiH.

U prijavi se dalje navodi da je Lagumdžija, obavljajući dužnost ambasadora BiH pri UN, odbio da proslijedi pismo srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović upućeno generalnom sekretaru UN, čime je počinio krivična djela napad na ustavni poredak, povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina i zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Postavlja se pitanje da li će prijava biti podnesena i protiv šefa Misije BiH pri Savjetu Evrope Harisa Bašića ukoliko jednostrano i mimo stava nadležnih institucija glasa za prijem samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope.