Cvijanović: Pokušaj političkog progona i napad na Ustav Republike Srpske

10
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je za RTRS da je jasno da je proces protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika i v.d direktora Službenog glasnika Miloša Lukića u Sudu BiH pokušaj političkog progona i napad na Ustav Republike Srpske.

– Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik vršio je svoje ustavne obaveze onako kako je to propisano. Nema niti jednog mjesta u kojem piše da bilo koji visoki predstavnik, pa čak i možda legalno izabran, da može da nameće i mijenja zakone. Ovo je nečuveno – kaže Cvijanovićeva.

Navodi da je nečuveno da jedan neizabrani stranac donosi i mijenja zakone, a onda na osnovu tih svojih izmjena, nekoga procesuira.

– Ovo će usložiti određene odnose u BiH. Ovdje su Šmit i određena grupa ambasadora, koji doprinose nerazumijevanju. Osokoljavaju jednu stranu, umjesto da budu na usluzi svima u BiH – istakla je Cvijanovićeva.

Dodaje da takvi ljudi dodnose razdore i kroz ovakve torture pokazuju šta je njihov krajnji cilj.

Podsjećamo, ročište na kojem su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić trebalo da se izjasne o krivici, a po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita je završeno. Dodik i Lukić se nisu izjasnili o krivici, navodeći da ne razumiju optužnicu.