Cvijanović: Ponosna na politiku koja je imala viziju o osnivanju opštine Stanari

17
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Stanarima da je ponosna što je bila u političkoj garnituri koja je imala viziju o osnivanju ove najmlađe opštine u Republici Srpskoj.

Cvijanovićeva je rekla u obraćanju nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju novog objekta Doma zdravlja u Stanarima, da će to unaprijediti zdravstveni položaj građana.

Ona je istakla da je zadovoljna što je, zahvaljujući podršci Vlade Republike Srpske, krenula i inicijativa o Rudniku i Termoelektrani EFT, izgradnji poslovne zone, putnoj komunikaciji prema Tesliću i Federaciji BiH, kao i ostale intervencije koje su prepoznate od važnosti građana Stanara.

Cvijanovićeva je zahvalila Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću čija podrška je ostavila značajan pečat i prisustvo Srbije na ovom području.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić čestitao je rukovodstvu opštine na inicijativi da bude unaprijeđen zdravstveni sistem u ovoj lokalnoj zajednici, kao i Ambasadi Srbije na kontinuiranoj podršci.

Ministar-savjetnik u Ambasadi Srbije u BiH Nataša Đorđević zadovoljna je na ukazanoj časti da prisustvuje današnjoj manifestaciji, i kao pomoć Srbije najavila donaciju od 350.000 evra kao rezultat dogovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH Nenada Stevandića.

Stevandić je ukazao na institucionalnu simbiozu i podršku najmlađoj opštini Republike Srpske i njenom rukovodstvu.

Načelnik opštine Radojica Ćelić rekao je da je riječ o strateškom infrastrukturnim objektu za ovo lokalnu zajednicu, od njenog osnivanja 2014. godine.

On je naveo da se objekat gradi iz vlastitih sredstava i da postoji obećanje Vlade Srbije da će učestvovati sa iznosom od 350.000 evra.

Ćelić je za naredni period najavio brojne infrastrukturne aktivnosti od kojih je izdvojio lokalni vodovod, novi administrativni centar uz, kako je naveo, podršku Vlade Republike Srpske.

Načelnik opštine Stanari Radojica Ćelić je 1. aprila potpisao sa kompanijom „Građ-promet“ iz Doboja, kao nosioca konzorcijuma od pet preduzeća, ugovor o izgradnji novog objekta Doma zdravlja, čija je vrijednost 3.753.647 KM, rečeno je Srni iz Opštinske uprave Stanari.

Opština Stanari će projekat finansirati iz vlastitih sredstava, a ugovor je zaključen po sistemu „ključ u ruke“, i podrazumijeva izradu projektne dokumentacije, izvođenje građevinsko-zanatskih radova, izgradnju vodovoda i kanalizacije, mašinske i elektro instalacije, kao i vanjsko uređenje.

Objekat je površine oko 1.700 metara kvadratnih, koji čine prizemlje i dva sprata, gradiće se u dvije faze sa rokom od 14 mjeseci.