Cvijanović posjetila Narodno pozorište: Bez razvoja kulture nema jakog društva

53
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da je od izuzetnog značaja za kulturu činjenica da Narodno pozorište Republike Srpske radi na predstavi „Derviš i smrt“, naglasivši da bez razvoja kulture nema jakog društa.

– Ovo je veliki glumački i poduhvat Narodnog pozorišta Republike Srpske. Prepoznajem potrebu da institucije podrže ovakav projekat koji je veoma zahtjevan i značajan za Republiku Srpsku – rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon što je posjetila Narodno pozorište Republike Srpske i prisustvovala probi predstave „Derviš i smrt“.

Ona je istakla da nema jakih nacija i država ukoliko ne pridaju značaj razvoju kulture i da umjetnička sloboda mora biti garantovana.

– Kada sam bila premijer razumjela sam da je potrebno povećati iznos sredstava za kulturu i da institucije za kulturu dobiju prostor za adekvatan rad. S obzirom na 90 godina rada Narodnog pozorišta pozivam republičke institucije da daju doprinos u obilježavanju ovog velikog jubileja – navela je Cvijanovićeva.

Foto: SRNA

Vršilac dužnosti direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković naglasio je da ovo pozorište realizuje jedan od najzačajnijih i najambicioznijih projekata, a to je predstava „Derviš i smrt“

– Zahvaljujem predsjedniku Republike Srpske što je našla vremena i došla da pogleda kako realizujemo predstavu ‘Derviš i smrt’. Cilj nam je da u ovoj predstavi bude angažovan kompletan ansambl našeg pozorišta – rekao je Novaković.

On je podsjetio da institucije Republike Srpske vode računa o Narodnom pozorištu što je od izuzetnog značaja za razvoj kulture.

– Želimo da zahvalimo predsjedniku Republike Srpske na svesrdnoj pomoći i onome što je uradila za kulturu. Kada je Željka Cvijanović bila premijer dobili smo značajna novčana sredstva iz čega je bilo vidljivo da se vodi računa o našim glumcima – rekao je Novaković.

Foto: SRNA

Reditelj predstave „Derviš i smrt“ Dejan Projkovski kaže da je do sada realizovano oko 60 odsto predstave koje je veoma zahtjevna.

– ‘Derviš i smrt’ je jedan od najznačajnijih romana i veliki je izazov za mene i pozorište da bude urađena predstava. Ovo će biti veliki spektakl, što Narodno pozorište Republike Srpske zaslužuje – rekao je Projkovski.

Narodno pozorište Republike Srpske počelo je 6. februara sa radom na dramskom komadu „Derviš i smrt“, autora Meše Selimovića, a predstava se radi na Velikoj sceni.

Foto: SRNA