Cvijanović: Postoji i funkcioniše zajedničko djelovanje Srpske i Srbije

14
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je izuzetno važna saradnja Srpske i Srbije i da je to možda najprirodnija veza u političkom, ekonomskom i uopšte društvenom smislu, te da je ugodno znati da je uvijek moguće osloniti se na Srbiju.

Cvijanović je navela da je, u okviru cijelog niza konkretnih projekata i vidova saradnje, posebno važna činjenica da Srpska i Srbija već nekoliko godina zajednički obilježavaju određene značajne datume njihove prošlosti.

– Mislim da je to samo dodatni način da se više zbližimo, ali isto tako i da pokažemo koliko postoji i funkcioniše to naše zajedničko i djelovanje i jedinstvo – istakla je Cvijanović u obraćanju u kolažnoj emisiji, koja je kao svojevrsni tv prijem emitovana na RTRS-u i RTS-u povodom obilježavanja Dana Republike Srpske i dana kada je donesen prvi Ustav Republike Srpske.

Ona je naglasila da je za Republiku Srpsku važno da se Srbija razvija, jer su njeni snaga i moć uvijek garancija i za Republiku Srpsku da živi u miru i da može da se razvija i da ima nekoga na koga može da se osloni.

– Moram reći da je ugodno znati da uvijek imate Srbiju na koju možete da se oslonite. U brojnim situacijama Srbija je pomogla Republici Srpskoj na različite načine – rekla je Cvijanović.

Podsjetila je na realizaciju različitih projekata (koje je pomogla Srbija), te dodala da je važno i međusobno političko razumijevanje.

– Važno je uvijek znati da možemo računati jedni na druge. Mislim da je to možda najveći politički, ali i neki ljudski i društveni kapital koji imamo u svojim rukama – rekla je Cvijanović.

Ponovila je da je veza Srpske i Srbije prirodna i da ne može biti prirodnija, te da je pitanje opredjeljenja da se to jača i u budućnosti.

– Naravno, imajući različite ambicije i planove da se integrišemo na svaki mogući način, da radimo zajedno i u sferi privrede, ali isto tako da sve što do sada imamo na zajedničkom terenu, ćemo produbljivati u budućnosti – rekla je predsjednica Srpske.

Istakla da je zaista srećna, prvo zato što vidi brojne uspjehe Srbije i što vidi da se Srbija pozicionirala ne samo kao najvažnija zemlja regiona, nego i kao zemlja koja može da parira i da prati neke današnje trendove u Evropi.

Cvijanović je dodala da je dovoljno osvrnuti se na situaciju u vezi sa vakcinama protiv virusa korona, te da u Srpskoj budu srećni i zadovoljni što je Srbija ta koja je stalno u vrhu evropskih zemalja koje uspijevaju da se najuspješnije bore i protiv virusa, ali i da obezbijedi svom stanovništvu ono što mnoge evropske zemlje i članice EU nisu uspjele.

Ona je rekla da je za Republiku Srpsku važna jaka Srbija, ali i da je isto tako sigurna da je za Srbiju važna i jaka i stabilna Republika Srpska.

– I zbog toga mi zajedno radimo i opredijeljeni smo da jačamo našu stabilnost, ali i da sve naše generacije koje će doći u budućnosti, i mi sami, razvijamo i stvaramo pretpostavke da se one razvijaju u miru i stabilnosti – rekla je Cvijanović.