Cvijanović: Pravoslavnoj gimnaziji u Zagrebu pomoć iz Kabineta predsjednika Srpske

13
Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas u Zagrebu da će Kabinet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika obezbijediti podršku Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji „Kantakuzina Katarina Branković“ u ovom gradu, uključujući i pomoć maturskim ekskurzijama.

– On će obezbijediti određenu pomoć za projekte i aktivnosti ove škole. Mislim da je to lijepa vijest kojom sam obradovala naše domaćine ovdje, a oni su zahvalili za dosadašnju podršku – rekla je Cvijanovićeva tokom posjete pravoslavnoj gimnaziji, ističući da je ovo uspješna i lijepo organizovana škola.

Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

Ona je navela da je sa rukovodstvom Gimnazije razgovarala o funkcionisanju škole u sklopu obrazovnog sistema.

– Plate prosvjetnih radnika dolaze iz budžeta Ministarstva prosvjete Hrvatske, a kada je riječ o materijalnim troškovima, onda su tu različiti načini finansiranja. Mogli smo da vidimo jedan zaista uređen prostor. Veseli me da je organizovana škola na adekvatan način – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je ovo bila prilika i da vidi učenike koji dolaze sa teritorije Republike Srpske.

Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

Direktor Srpske pravoslavne opšte gimnazije „Kantakuzina Katarina Branković“ u Zagrebu protojerej stavrofor Slobodan Lalić izrazio je zadovoljstvo zbog posjete Cvijanovićeve gimnaziji dodajući, dodajući da ona za ovu školu predstavlja ohrabrenje i stimulans za dalji rad.

On je naveo da su razgovarali o tome na koji način Cvijanovićeva i institucije u BiH mogu podržati rad ove obrazovne ustanove i na koji način se može povezati sa sličnim ustanovama, kako u Republici Srpskoj, tako i u cijeloj BiH.

– Naše postojanje i rad prati se u Republici Srpskoj, odnosno BiH. Imamo 85 učenika, od kojih je do desetak sa prostora BiH. Oni su danas dočekali predsjednicu – rekao je Lalić.

Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

Cvijanovićeva je posjetom Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji „Kantakuzina Katarina Branković“ u Zagrebu završila današnju radnu posjetu Hrvatskoj.

Istorijat Gimnazije

Gimnazija baštini tradiciju srpske osnovne škole u Zagrebu čiji počeci datiraju još iz 1814. godine i koja je kroz više od 200 godina doživjela različite transformacije, a jedno vrijeme bila i ugašena.

Od 2005. godine Gimnazija je ponovo pokrenuta pod pokroviteljstvom Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Srpske pravoslavne crkve.

Srpska pravoslavna opšta gimnazija „Kantakuzina Katarina Branković“ je moderna gimnazija sa savremenim nastavnim planom u skladu sa srednjoškolskim obrazovanjem propisanim u Hrvatskoj.

Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

Cvijanovićeva se prethodno, u odvojenim susretima, sastala sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

Cvijanovićeva se prije sastanka s Plenkovićem u Vladi Hrvatske, na Markovom trgu upisala u „Zlatnu knjigu“.

– Nadam se da će i ova posjeta biti u funkciji razvoja dobrosusjedskih odnosa, kakvi uvijek treba da budu između BiH i Hrvatske – napisala je Cvijanovićeva.