Cvijanović: Problem BiH je u činjenici što nema otvorenog razgovora

37
Foto: SRNA

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je u intervjuu Srni da problem BiH i jeste u tome što predstavnici tri konstitutivna naroda nikada nisu čak ni sjeli i otvoreno razgovarali o tome šta su čije potrebe, a kamoli da su nešto rješavali.

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da „neće prihvatiti uslovljavanje koje dolazi iz Republike Srpske u pogledu odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH“, Cvijanovićeva kaže da ako je tako rekao, onda jedino može da odgovori „žao mi je, opet se nismo razumjeli“.

– Mi želimo da uredimo sistem koji će biti dobar za sve, ali ako je Bošnjacima potrebna država koja će biti po mjeri jedino Bošnjacima onda smo se još manje razumjeli. Problem ove države i jeste u tome što predstavnici tri naroda nikada nisu čak ni sjeli i otvoreno razgovarali o tome šta su čije potrebe, a kamoli da su nešto rješavali – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da ima svoja objašnjenja zašto je to tako, a prvo je da su njih stranci razmazili i lakše im je otrčati u neku ambasadu i iskukati se nego sjesti sa partnertima i razgovarati, jer onda se mora nešto i uraditi, a ako se plače, onda će neko drugi odraditi posao.

– Drugo objašnjenje jeste da je uplitanje stranog faktora često bilo kontraproduktivno. Nekada mi djeluje da je njima draže da budu posrednici i prenose poruke među nama nego da ohrabre unutrašnji dijalog. To je jedna loša stara navika. Ne može takva država uspjeti. Zamislite, četvrt vijeka neko posreduje među predstavnicima naroda jer oni nisu kadri sami sjesti i razgovarati – istakla je predsjednica Republike.

U intervjuu Srni konstatovala je da je to poražavajuće za svakoga ko želi ozbiljno da se bavi političkim i drugim poslom.

– Što se tiče bošnjačkih partija, njima naravno odgovara da strane sudije donose odluke koje odgovaraju njihovim političkim ambicijama i prekrajaju ustavni sistem umjesto da štite ustavnost – naglasila je Cvijanovićeva.

Ustavni sud BiH se percepira kao instrument bošnjačke politike

Na pitanje da li su bošnjački političari ohrabreni ili čak u sprezi sa Ustavnim sudom BiH s obzirom na činjenicu da su u najavi i neke nove apelacije s namjerom da se obore određena zakonska rješenja u Republici Srpskoj, Cvijanovićeva je odgovorila da je već komentarisala da se taj sud percipira kao instrument bošnjačke politike.

– Nažalost, slijed različitih odluka uperenih protiv Srpske je doveo do takvog poimanja. Ako bi nove odluke značile uzurpaciju ustavnih ovlaštenja Republike Srpske, to znači da institucije Srpske moraju imati adekvatan odgovor i vjerujem da će se time rukovoditi i Narodna skupština Republike Srpske – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je njena obaveza kao predsjednice Republike bila da vidi kako na posljednju odluku Ustavnog suda BiH u vezi sa statusom poljoprivrednog zemljišta u Srpskoj gledaju predstavnici institucija i svih političkih partija i taj odgovor je bio jasan i jednoglasan, a bilo je i objašnjenje ministra poljoprivrede, kao i pravnih i ustavnih stručnjaka.

– Mi bismo se radije bavili finansijskom konsolidacijom, infrastrukturnim projektima, unapređenjem saradnje entitetskih vlada, koordinacijom sa institucijama na nivou BiH na evropskom putu i pravljenjem boljeg privrednog ambijenta, nego da se stalno branimo od napadača i bavimo ovakvim temama, ali nismo ih mi birali – naglasila je predsjednica Srpske.

Foto: SRNA

Istakla je da Bakir Izetbegović i ovaj put govori o tome kako je uspješniji Kanton Sarajevo nego Republika Srpska, te da to uvijek ponavlja kad se atmosfera usija zbog određenih političkih tema, a ne govori da su mu neki drugi kantoni u totalnom kolapsu.

– Ne govori ni o dospjelim obavezama od preko milijardu KM po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa radnika iz propalih privrednih subjekata, što kod nas nije slučaj jer su obaveze redovno servisirane iz budžeta. Te su njegove priče besmislene. Kad bi u Republici Srpskoj onoliko hiljada stranih diplomata i međunarodnog osoblja po ambasadama i međunarodnim organizacijama jelo i pilo po našim restoranima, točilo gorivo po našim pumpama, plaćalo razne druge usluge lične, porodične i poslovne prirode, bila bi to druga priča – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da razumije da je njemu draže da priča o tome nego o strahoti zvanoj „dvije škole pod jednim krovom“, višegodišnjoj nemogućnosti održavanja izbora u Mostaru, paradžematima, povratnicima sa stranih ratišta, davanju dokumenata BiH svim onim ljudima koji su kasnije imali veze za terorističkim napadima po svijetu, nehumanom izbacivanju iz svog penzinog sistema prvobitno skoro 40 hiljada srpskih penzionera koji su penziju zaradili u Federaciji, a koji su izbjegli iz tog entiteta tokom rata.

– Po tom osnovu, dugovali su Republici Srpskoj još za vrijeme mog premijerskog mandata više od milijardu KM. Ne znam čime se on u stvari hvali u Federaciji, a šta bi da u Republici Srpskoj kritikuje. A, kad pričaju o obavezi provođenja odluka tog istog Ustavnog suda BiH onda treba da kažu i to da su desetine takvih odluka ostale neizvršene upravo u Federaciji BiH. Licemjerni su, svoje odluke ne provode, a prave dramu kada je riječ o Republici Srpskoj – konstatovala je predsjednica Srpske.

Ako je budućnost dogovor onda je ima, ako je maltretiranje – budućnosti nema

Upitana kako onda da se priča o budućnosti ako 25 godina u BiH nije moguće da se bar sjedne i razgovara, Cvijanovićeva je odgovorila da je očito teško.

– Ako je budućnost dogovor, onda je ima, ako je maltretiranje jednih od drugih ili od međunarodnog faktora, onda je nema. Što se mene tiče, razgovor je uvijek prva i najbolja opcija, ali ne možete pričati sami sa sobom. Čekali smo na provođenje izbornih rezultata kad je riječ o nivou BiH više od godinu dana i taj proces još nije okončan, a kad je riječ o nivou Federacije BiH, tu još nije ništa urađeno – navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je jedino Republika Srpska sve uradila odmah nakon izbora, a sada kad se trebalo krenuti sa nekim koordinisanim aktivnostima, dolazi do ove odluke Ustavnog suda BiH koja izaziva novu krizu.

– Pošto su najavljene i druge apelacije, a vidjeli smo kako taj sud postupa, znači kriza će trajati. U kakvom to onda ambijentu treba da se bavimo na primjer evropskim ili ekonomsko-socijalnim temama – upitala je Cvijanovićeva.

Na pitanje da li uopšte ima evropskih tema, predsjednik Republike je rekla da ima, ali da od ovakvih kriza ne mogu doći do izražaja.

– Zbog blokade u formiranju vlasti na nivou BiH i FBiH izgubljeno je više od godinu dana. Bošnjačkim partijama važnije je da se obračunavaju sa Republikom Srpskom, nego da prave ambijent za evropske reforme. Oni misle kako će sve dobiti servirano na tacni samo zato što su na to navikli kad su u pitanju stranci, ali sa Evropskom unijom to tako ne ide. Da ide, neko bi nam već poklonio barem kandidatski status – ocijenila je Cvijanovićeva.

Na pitanje da prokomentariše tvrdnje da uvijek brani EU čak i kad griješi, Cvijanovićeva je odgovorila da to nije tačno, već da ona brani evropski put BiH, jer zna da je on dobar za BiH i da treba da se provedu određene reforme.

– A što se tiče EU, velika greška je bila što je obustavljen strukturalni dijalog za reformu pravosuđa, jer su tako željele bošnjačke političke partije, plašeći tobože strance kako će se takvom reformom podrivati nametnuti sistem u pravosuđu, kao i cijela BiH. Imam, naravno, mnogo zamjerki, ali znam da je naše partnerstvo sa EU dobro za sve nas i zato je važno da se što bolje razumijemo, a da EU ima izbalansiran pristup prema svima u BiH – zaključila je Cvijanovićeva u intervjuu Srni.