Cvijanović: Razočarana sam današnjim sastankom, postaje besmisleno

12
Foto: radiosarajevo.ba

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović rekla je da je razočarana današnjim sastankom u Sarajevu lidera stranaka partnera na nivou BiH i da partije koje žele ozbiljno da vrše vlast moraju imati politički potencijal da nešto dogovore i to sprovedu do kraja.

– Mi smo tu stalno u nekom deficitu, jer nemamo partnere koji to mogu da urade. Organizacija sastanka je vrlo loša, pomjerale su se satnice, ljudi dolaze kad ko hoće. Očito da mi koji dalje živimo, dođemo prvi. Onda dobijete dvije tačke dnevnog reda koje u prethodnom periodu nisu bile tretirane na taj način – rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Ona je navela da postoji neslaganje o nekoliko ključnih pitanja, što je evidentno, te da postoje stvari koje su nekada dogovorene, a nikada nisu ispoštovane.

– To se dešava u kontinuitetu i svaki put se dolazi sa zahtjevom o nečemu novom, a da pritom imate neriješeno stanje u vezi sa nekoliko prethodnih pitanja. Ovo je zbir stranaka koje čine parlamentarnu većinu, koji su se okupili na način da bi se nešto dogovorili i nešto se riješilio. Ovdje se ne bavi niko pričom o Ustavnom sudu BiH, a mislim da je krajnje važno da se bavimo tim pitanjem – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su entitetske vlade radile i pravljeni su dogovori za plan rasta koji se problematizuje.

– Mi smo usaglasili toliki dio stvari koji je bio i nezamisliv da bi se ranije desio, ali smo imali aktivnu komunikaciju sa predstavnicima EU i ne mislim da treba gubiti dodatno neko vrijeme. Ovdje se vrtimo u krug ni zbog čega. Besmisleno postaje, zaista – navela je Cvijanovićeva.

U Sarajevu je večeras održan sastanak lidera stranaka partnera na nivou BiH kojem su prisustvovali lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i „trojke“, koju čine predsjednici SDP-a Nermin Nikšić, Naroda i pravde Elmedin Konaković i Naše stranke Edin Forto.