Cvijanović sa Plenkovićem: Poštivati Dejtonski sporazum i ustavnu poziciju konstitutivnih naroda

13
Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je na sastanku sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem da u pogledu članstva u EU postoji opšti konsenzus predstavnika oba entiteta i svih konstitutivnih naroda u BiH i naglasila važnost poštivanja Dejtonskog sporazuma i ustavne pozicije svih konstitutivnih naroda.

Ona je zahvalila Plenkoviću za podršku koju Hrvatska u kontinuitetu pruža evropskom putu BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Cvijanovićeva i Plenković su razgovarali i o unapređenju bilateralne i regionalne saradnje, ukupnih odnosa dvije strane, kao i o procesu evropskih integracija.

Foto: AndrejPlenkovic/Twitter

Na sastanku je bilo riječi i o realizaciji važnih infrastrukturnih projekata, poput pristupnog puta od novog mosta na Savi kod Gradiške do Okučana kojim će saobraćajna komunikacija prema Hrvatskoj i EU biti znatno unaprijeđena.

U razgovoru sa hrvatskim premijerom Cvijanovićeva je izrazila zabrinutost zbog najave da bi na Trgovskoj gori mogao biti odlagan radioaktivni otpad.

Ona je istakla da bi i ovo, kao i druga otvorena pitanja između Hrvatske i BiH, trebalo rješavati u duhu dobrosusjedskih odnosa, uzimajući u obzir obostrani interes sa posebnim akcentom na zaštitu životne sredine i zdravlja stanovništva sa obje strane granice.