Cvijanović: Saglasnost za članstvo u EU, ali ne i u NATO

37
Foto: Zoran Milanović/Flickr

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je danas u Zagrebu da je članstvo BiH u EU jedno od pitanja o kojem postoji apsolutna saglasnost u BiH, ali ne i o pitanju članstva u NATO.

– Imamo saglasnost da treba da sarađujemo i iskoristimo sve šanse bilo koje saradnje koja nam se nudi – rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare nakon sastanka za predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem.

Ona je zahvalila Hrvatskoj i Milanoviću na podršci kada je riječ o davanju kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU.

Cvijanovićeva je dodala da su BiH najbliže okruženje Srbija, Hrvatska i Crna Gora, te da sa njima žele dobre odnose, visok nivo političkog razumijevanja, ali i veći nivo investicija.

– To su naši najvažniji spoljnotrgovinski partneri i neposredno okruženje od kojeg zavisimo ne samo u privrednom smislu, nego i u svakom drugom pogledu – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su dobra saradnja i razumijevanje u funkciji njenih dosadašnjih posjeta i razgovora.

– Treba iskoristiti ono što su naše prednosti, a ne samo gledati da li imamo problem zato što imamo veoma dugu granicu koja nas dijeli, nego da vidimo da li su to potencijalne mogućnosti za saradnju koje nismo do sada iskoristili – zaključila je Cvijanovićeva.