Cvijanović: Saopštenje OHR-a o pravnoj državi zvuči baš kao loš vic

22
Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da kada iz OHR-a stigne saopštenje gdje govore o vladavini prava i pravnoj državi, to zvuči kao loš vic.

Na pitanje Srne da prokomentariše saopštenje OHR u kojem kažu da je „poštivanje zakonskog i ustavnog okvira te podržavanje vladavine prava od suštinskog značaja za svako demokratsko društvo“, Cvijanovićeva je rekla da to o pravnoj državi priča OHR koji je zabranio pravno preispitivanje odluka visokih predstavnika.

– To vam otprilike zvuči ovako – oni bez dokaza kažu da ste krimininalac, ratni zločinac, rušilac Ustava i koješta drugo, a vi ne možete da se branite pred bilo kojim sudom. Ili, recimo, ti visoki predstavnici vam mijenjaju zakone ili ustave entiteta, a na šta ni po međunarodnom, ni domaćem pravu nemaju taj mandat. Onda vam Ustavni sud BiH kaže da visoki predstavnici u procesu imenovanja moraju dobiti verifikaciju u Savjetu bezbjednosti, a onda vam čovjek kojeg taj Savjeet bezbjednosti UN nije prihvatio, radi sve ono što inače ne bi imao pravo ni da je dobio takvu verifikaciju – ukazala je Cvijanovićeva.

Kada iz OHR-a kažu niko nije iznad zakona, osim naravno OHR-a, Cvijanovićeva je rekla za Srnu da to djeluje baš kao dobar vic.

– Ako tome dodate da se pojedini u BiH i izvan nje hvale kako su odluke visokih predstavnika rezultat lobiranja njihovih vlada, onda to dodatno pokazuje u kakvu trulu organizaciju je pretvoren institut međunarodnog prava koji je trebalo da služi nečemu sasvim drugom – naglasila je srpski član Predsjedništva BiH.

Cvijanovićeva je istakla da uvijek pomisli – žali Bože onih 45 odsto novca EU kojim se finansira jedan takav frankenštajn.