Cvijanović: Savjet bezbjednosti ignoriše problem džihadista u BiH

20
Foto: Screenshot

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je večeras da se pred Savjetom bezbjednosti UN ne želi govoriti o tome da je BiH „tempirana bomba“ kada je riječ o džihadistima, iako to zahtijeva veću pažnju od onoga šta govore predstavnici Republike Srpske.

Cvijanovićeva je podsjetila na izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona o džihadistima u BiH koju je nazvao „tempiranom bombom“, ali je naglasila da u ovom slučaju ljudi ne žele da govore o tome.

Ona je izrazila čuđenje što niko nije reagovao na ono na šta je ukazala u obraćanju, podsjetivši da je citirala ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza i federalnog ministra unutrašnjih poslova Ramu Isaka koji otvoreno prijete nasiljem i ratom.

– To odgovara tome da se Oružane snage koriste protiv Republike Srpske, imaju ideje da formiraju posebne kampove, da uvedu rezerve snage. Ništa se ne može desiti bez prethodnih konsultacija i odobrenja na Predsjedništvu – rekla je Cvijanovićeva i dodala da joj je žao što to nije komentarisao Kristijan Šmit.

Ona je naglasila i da je tužna što je čula da predstavnici pojedinih zemalja pominju samo Republiku Srpsku i njenog predsjednika Milorada Dodika, ali je dodala i da je pažljivo slušala izlaganje ruskog ambasadora Vasilija Nebenzju.

Srpski član Predsjedništva BiH je napomenila da su ona i Kristijan Šmit u ličnom svojstvu nastpili na sjednici, te da to nije čudno jer on nije priznat kao visoki predstavnik.

– Mnogi ga ne priznaju jer nije ispunio zahtjeve iz Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma – dodala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da predstavlja sebe, a ne Predsjedništvo BiH u cjelini, te da će tako biti i na redovnoj sjednici Savjeta bebzbjednosti UN kada bude učestvovao njen kolega iz ovog kolektivnog organa BiH jer će tada takođe iznijeti svoje viđenja, a ne Predsjedništva u cjelini.

– Da bismo iznijeli stav Predsjedništva moramo da imamo konsultacije, usaglašavanje stava – pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je zahvalila šefu Stalne misije BiH pri UN Zlatku Lagumdžiji što je pročitao njena pisma, što znači da ih je čitao, ali nije prosleđivao tamo gdje su poslata za razliku od pisama koja je upućivao bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija tvrdi da se rezolucijom o Srebrenici „gradi mir“, da „nije prijetnja srpskom narodu već pojedincima“, te da podržava presude koje je donio Haški tribunal.

Zamjenik ambasadora SAD u UN Robert Vud rekao je nakon obraćanja Cvijanovićeve da „Šmit na sjednici u ličnom kapacitetu nego kao legitimini visoki predstavnik“.

Nakon Vuda, sjednicu Savjeta bezbjednosti zaključila je predsjedavajuća Vaneša Frejzir.

Predstavnici Rusije zakazali su večerašnju vanrednu sjednicu Savjeta bezbjednosti kako bi upozorili da je BiH na ivici oružanog sukoba, ali i zbog toga što je ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija bez saglasnosti pokrenuo priču o rezoluciji o Srebrenici.