Cvijanović: Smrt 12 beba jedna od najvećih tragedija u istoriji Republike Srpske

8
Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je, povodom obilježavanja 32 godine od stradanja 12 beba u Kliničkom centru Banjaluka usljed nedostatka kiseonika, da je ovo jedna od najvećih tragedija u istoriji Republike Srpske.

– Sutra se navršavaju 32 godine od smrti prve, od 12 beba u banjalučkom porodilištu proljeća 1992. godine. U pomen na taj tužni dan, svake godine se okupljamo kako bismo se prisjetili ove nacionalne tragedije, jedne od najvećih u istoriji Republike Srpske – istakla je Cvijanović.

Ona je podsjetila da je zbog narušenog zdravlja uzrokovanog nedostatkom kiseonika u prvim danima i satima života, 2006. godine preminula i 13 zvjezdica – Slađana Kobas.

– Njihova žrtva trajno je ugrađena u našu kolektivnu svijest, ali i u temelje Republike Srpske koja je i danas, kao i tada, jedini garant našeg opstanka – naglasila je Cvijanović.

Ona je navela da se svake godine iznova pita koje su granice zla svjetskih moćnika koji su se oglušili o očajničke apele i molbe za dostavljanjem neophodnog kiseonika.

– Onih, koji su svojim nečinjenjem počinili najstrašniji zločin nad nemoćnim i nevinim bićima. Tada, na samom početku tragičnog ratnog sukoba, naučili smo jednu važnu lekciju, a to je da naše žrtve, čak i one najmlađe, niko neće oplakati, niti uvažiti, osim nas samih – istakla je Cvijanović.

U Banjaluci su danas obilježene 32 godine od smrti 12 beba. Položeni su vijenci i cvijeće na spomenik „Život“. Vijence su, osim srpskog člana Predsjedništva BiH, položile porodice 12 beba, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, izaslanik predsjednika Srpske Marko Romić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić u ime Vlade Srpske.

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine, nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba. Do 19. juna iste godine u Banjaluci je umrlo 12 beba koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Republike Srpske i Srbije.

Trinaesta beba Slađana Kobaš izgubila je bitku za život sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.