Cvijanović: Srpska će i dalje ići putem uspjeha

21
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras da Srpsku karakteriše institucionalna i finansijska stabilnost i politička zrelost i da će i u narednoj godini institucije Srpske nastaviti stabilno i solidno da rade.

– Kad podvučete crtu i kažete uspjeli smo povećati plate kako smo rekli, uspjeli smo povećavati penzije, uspjeli smo realizovati brojne projekte uprkos tome što je bilo i blokada što nismo imali novi Savjet ministara – to predstavlja zajednički uspjeh institucija i građana Republike Srpske – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da će Srpska i dalje ići putem uspjeha.

– Očekuju nas praznici i Dan Republike, a nakon toga sigurno će se osjetiti i sve ono što je Vlada Srpske planirala u saradnji sa drugim institucijama. U tome se ne mogu razdvojiti Narodna skupština, predsjednik Republike, kao ni Sajet ministara – rekla je Cvijanovićeva za Radio Republike Srpske.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je Vlada Srpske uspjela da realizuje mnoge investicije, kao i da će, kada profunkcioniše novi Savjet ministara, biti otkočeno ono što je na čekanju.

Cvijanovićeva je navela da je danas razgovarala sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom, koji preuzima dužnost i da će Tegeltijin prvi potez biti radni sastanak sa entitetskim premijerima.

– To je nova praksa i treba da pokaže na koji način trebamo da funkcionišemo. U prethodnom periodu nije bilo komunikacije i saradnje, jer su različite političke garniture bile na različitim nivoima vlasti. To su neki ljudi shvatili kao poprišta za političke bitke – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je želja da ta vrsta komuniciranja, koju je najavio Tegeltija, bude „pravo komuniciranje“ koje će biti u interesu i Srpske i Federacije BiH (FBiH) i njenih građana.

Smisao politike da se bude ogovoran i ozbiljan

Govoreći o uspjesima tokom prve godine od kako je predsjednik Srpske, Cvijanovićeva je spomenula i nedavno održano donatorsko veče „S ljubavlju hrabrim srcima“, te da izdvaja te dane kada su svi okupljeni sa željom sa pomognu jedni drugima i kada je društvo svjesno da postoje porodice kojima treba pomoći.

– To me zaista čini srećnom. To je život. To je radost. Kakve političke igrarije, kakvi performansi i kakve gluposti koje smo nažalost, evo, u prilici ili neprilici da gledamo – navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je smisao politike da se bude ogovoran i ozbiljan, da se sve izloži oku javnosti i da se sve provjeri kod građana na izborima.

– Moramo osjećati dug prema građanima, ne možete biti odmaknuti od društva, već integrisani u njega. Mora se poštovati svaki čovjek ako želite da dobijete to poštovanje. Morate da poštujete institucije, morate ispuniti obećano, ili dovoljno dobro da objasnite ako se pojavila neka smetnja ili neki problem pa nešto niste uspjeli da realizujete – istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, ako čovjek nije u stanju da se mobiliše u momentima koji su važni za druge, onda se može pitati „šta ja to uopšte radim“.

Cvijanovićeva je dodala da je zadovoljna stepenom komunikacije koji kao predsjednik Republike ima i koju je imala ranije kao premijer, da je zadovoljna i komunikacijom koju Vlada Srpske ima sa socijalnim partnerima, predstavnicima grupe građana, kao i sa onim što radi Narodna skupština Srpske njegujućui političku stabilnost kako bi se usvojili kvalitetni zakoni.

– Važno je da je sve stabilno, jer ako hoćete da povećate plate i penzije, to ne radite na nekoj drugoj planeti, to rješavate u svojim institucijama i zato se institucije ne smiju okrnjiti – navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da će institucije Srpske i dalje nastaviti da poštuju svoje građane, da će i dalje razumijevati šta su njihove potrebe.

Neprihvatljivo da poslanik priđe premijeru i baci mu nešto u lice

Cvijanovićeva je osudila i, kako je nazvala, sve perfomanse i skečeve koji su se mogli vidjeti na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske.

– Mogli smo, to jest Narodna skupština je mogla da preduzme sve one radnje i poluge koje ima u svojim rukama. To znači da, kada neko pravi nered, ili se ponaša nedostojno ili kada radi ono što nije dozvoljeno, moglo se aktivirati skupštinsko obezbjeđenje i da izbaci takve ljude napolje, ali mi tu uvijek pokazujemo neku toleranciju, jer znamo da neko i hoće da iscenira određene stvari – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila neprihvatljivim da neko ko je narodni poslanik priđe premijeru i baci mu nešto u lice i slično, ali je isto tako neprimjereno i ono što nastupi kao reakcija.

– Ne možete bez reakcije (misleći i na događaj između Draška Stanivukovića i Dragana Lukača), jer ja ne znam šta on nosi u ruci, šta hoće da uradi. Da bih pokazala da smo svi tolerantni, da nećemo da aktiviramo potrebne mjere, možete prići i raditi šta hoćete. To ne može – rekla je Cvijanovićeva, dodajući da ne može raditi šta ko hoće.

Ona je dodala da nikom ne prilazi niti kome prijeti i ne pravi nikome nezgodne situacije, napominjući da postije prostori za skečeve i performanse.

Dajući zbirno ocjenu dešavanja za proteklih godinu dana od kada je predsjednik Srpske, ona je navela da se uspješno proslavio Dan Republike, da je u ovoj godini odrađeno sve što je Vlada Srpske obećala, a što je predhodna vlada kada je ona bila na njenom čelu koncipirala, a potonja vlada nadogradila ili dodala određena rješenja.

– To predstavlja uspjeh znajući da su vremena i dalje teška i da još mnogo toga institucije Srpske treba da urade – rekla je Cvijanovićeva.