Cvijanović: Srpska će zadržati svoja ustavna ovlašćenja

33
Foto: M. Tabaković/Avaz.ba

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je danas uvjerenje da će Srpska, preko svojih institucija, političkim putem uspjeti da zadrži svoje ustavne nadležnosti.

– Republika Srpska želi da zadrži svoje ustavne nadležnosti… i to je moja poruka građanima Srpske. Uspjećemo u tome, sigurna sam, preko naših institucija i njihove snage – rekla je Cvijanovićeva u Beogradu.

Ona je u zajedničkom obraćanju novinarima sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom istakla da će Srpska očuvati svoje ustavne nadležnosti pozivanjem na ono što su njene vrijednosti i njena prava i da će Srpska biti odbranjena.

Cvijanovićeva je precizirala da će Republika Srpska to raditi političkim metodama i sredstvima.

– Imamo na raspolaganju mnogo političkih sredstava, neka nismo ni iskoristili. Prema tome, Republika Srpska će ostati neupitna – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla i da će odluke sudova /na nivou BiH/ koje su politički donesene i motivisane biti tretirane na adekvatan način.

– Namjera je da preko našeg zasjedanja u Narodnoj skupštini pokažemo kakve su devijacije pravljene u okviru BiH pod plaštom demokratizacije i pravljenja neke funkcionalne države, koja je došla skoro pa na kraj puta – rekla je predsjednik Srpske.

Prema njenim riječima, kada se pogleda unazad vidi se da je sve ono što je rađeno pod plaštom priče o funkcionalnosti dovelo do toga da je ova zemlja sada još veći eksperiment nego što je bila ranije.

Cvijanovićeva je ocijenila i da je zbog toga BiH u predkolapsnom stanju.

Ona je napomenula da je tako ne zato što je to htjela Republika Srpska ili bilo koji političar iz Srpske, nego zato što su na tome predano radili i bošnjačka politika i rukom pod ruku sa mnogim strancima.

– Vjerujem da će Republika Srpska, jaka i stabilna, takva i ostati – uvijek sam govorila da je važno da očuvamo naše institucije i ovo vrijeme pokazuje koliko je bilo važno da čuvamo naše institucije – rekla je ona.