Cvijanović: Srpska nacionalna manjina u Rumuniji djeluje na očuvanju etničkog identiteta

27
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović zadovoljna je opredjeljenjem srpske nacionalne manjine u Rumuniji da, okupljena oko Saveza Srba i Srpske pravoslavne eparhije temišvarske, kao i kroz političke procese, aktivno djeluje na očuvanju etničkog identiteta, maternjeg jezika i svih manjinskih prava.

Cvijanovićeva je u Bukureštu razgovarala sa poslanikom u rumunskom parlamentu i predsjednikom Saveza Srba u Rumuniji Ognjenom Krstićem koji ju je upoznao o položaju pripadnika srpske zajednice, izazovima sa kojima se suočavaju, te perspektivama opstanka srpske manjine u toj zemlji.

Sastanku u Parlamentu Rumunije prisustvovao je i ambasador BiH u Rumuniji Slaviša Ćeranić, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Srpske.

Cvijanovićeva u Bukureštu prisustvuje Regionalnom molitvenom doručku koji organizuje Parlament Rumunije, a ovaj događaj okupio je predstavnike političkog, privrednog i nevladinog sektora iz Jugoistočne Evrope, SAD i EU s ciljem uspostavljanja bolje saradnje zemalja regiona.

Predsjednik Srpske učestvovala je na plenarnoj sesiji o temi „Liderstvo u politici, obrazovanju i diplomatiji u kontekstu održivog mira u društvu“.