Cvijanović: Srpska ostvarila ciljeve u ovoj godini

14
Foto: SRNA

Finansijska stabilnost, stabilnost institucija Srpske, povećanje plata i penzija, ali i realizacija brojnih projekata bez obzira na blokade i kašnjenja zbog neformiranja Savjeta ministara, samo su neki od ostvarenih ciljeva Republike u ovoj godini – poručila je ovo predsjednica Željka Cvijanović u emisiji „Otvoreno rečeno“ Radija Republike Srpske.

Cvijanovićeva je, govoreći o uspjesima u godini na izmaku, istakla i uspješnu proslavu Dana Republike, naglasivši da će obilježavanje 9. januara ostati jedan od prioriteta i da se taj datum s ponosom treba obilježavati. Predsjednica je govorila i o značaju formiranju Savjeta ministara.

Republika Srpska i ove godine prošla je kroz mnoga iskušenja, istakla je Cvijanovićeva. Ona je dodala da obavljanje važnih društvenih funkcija nosi veliku odgovornost, ali da je ta odgovornost usmjerena ka obezbjeđivanju boljeg životnog standarda za sve građane.

– Uspjeli smo povećati plate kao što smo to i rekli, povećavati penzije. Uspjeli smo realizovati i brojne projekte bez obzira na to što je bio blokirano formiranje Savjeta ministara. Finansijski smo stabilni, instutucionalno smo stabilni, ali i politička zrelost i okupljenost oko interesa Republike Srpske – rekla je Cvijanovićeva.

Srpska je odmah poslije izbora formirala vlast, podsjetila je Cvijanovićeva i dodala da se više od godinu dana neosnovano čekalo na formiranje Savjeta ministara. Zajednički rad, kaže, važan je u interesu svih.

– Očekujem da se u potpunosti ispoštuje Mehanizam koordinacije, kao i da se blokirane investicije poput infrastrukturnih projekata, ali i aktiviranje investicionih sredstava u okiru elektroprenosa odblokiraju. Možemo da napravimo partnerstvo koje će biti od koristi i za građane Republike Srpske i Federacije – navela je predsjednica Srpske.

Usvojeni budžet za 2020-u i ekonomske reforme- dva su dokumenta koje je Srpska već usvojila. Izvjesna je realizacija svega zacrtanog , istakla je Cvijanovićeva.

– Biće i povećanja plata i povećanja plata. Realizovaće se projekti koje smo mi sami započeli, ali i oni koji su na čekanju zbog neformiranja vlasti na BH nivou. Biće mnogo aktivnosti u Srpskoj u narednoj godini, ali i otvoranja novih radnih mjesta, a više brige će se voditi i za najugroženije kategorije stanovništva – istakla je Cvijanovićeva.

Pred Republikom Srpskom je i 9.januar – Dan Republike. To je vrlo značajan datum za Srpsku, istakla je predsjednica.

– Treba da se ponosimo svojim simbolima i treba da taj datum uvijek da obilježavamo i sa posebnim poštovanjem i emocijma. Program počinje 27. i 28. decembra sa prijemima. Osmog januara imamo niz aktivnosti, ali i 9. januara kada nas očekuje i Svečana akademija i Svečani defile – navela je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je istakla da Srpska nastavlja da predanim radom ekonomski jača, da se povećavaju plate i penzije, ali i da nastavi sprovođenje populacione politike i brige o natalitetu.