Cvijanović: Srpsku obnovile njene institucije

22
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su Srpsku obnovile njene institucije, a da su je u mnogim vremenima spasili domaći investitori.

Cvijanovićeva je ukazala da se Republika Srpska s kraja na kraj spaja modernim saobraćajnicama, kao i da su u svim regijama izgrađene nove bolnice ili su započete određene aktivnosti.

Ona je navela da su domaći investitori u mnogim vremenima spasili Republiku Srpsku, ali njene institucije su nastojale da im olakšaju posao i život.

– Oni su sastavni dio ovoga što zovemo ekonomski patriotizam ili patriotski pristup Republici Srpskoj. Prema tome, oni su meni dovoljno važni. Naravno da treba otvarati vrata i da je dobro da imate strane investicije – rekla je Cvijanovićeva za Radio Beograd.

Ona je ukazala da ima mjesta, poput Dervente, u kojima je puno stranih investicija, ali da velikih za sada ne vidi, iako Srpska ima otvorena vrata za ulaganja u oblastima energetike, poljoprivrede, infrastrukture, zdravstva.

Cvijanovićeva je naglasila da zbog privrednog napretka treba da budu realizovani infrastrukturni projekti poput auto-puta Beograd-Sarajevo i mosta „Bratoljub“, te dodala da je Banjaluka saradnik za takvu priču, jer regionalna dimenzija takvih projekata otvara šire i veće mogućnosti.

– Što se tiče auto-puta, podržavam to… Podržavam sve što služi dobrobiti bilo kojeg čovjeka koji živi u regiji, bez obzira na to u kojoj državi živi, ali nisam sigurna da će stvar ići glatko – rekla je Cvijanovićeva.

Na pitanje da li će politička kriza u BiH usporiti priliv stranih investicija i ekonomski se negativno odraziti na Republiku Srpsku, Cvijanovićeva je ukazala da strane investicije nikada nisu bile stvar kojima se mogla pohvaliti.

– Ako pravite sliku o jednoj državi da je nestabilna i slično, onda i ne možete očekivati da dolaze strani investitori. Druga stvar, tu je bilo i neke obmane – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da su stranci u BiH, prilikom potpisivanja bilo kog međunarodnog sporazuma, protokola ili sprovođenja reformi, obećavali ogromne prilive stranih investitora, ali da se sve to ispostavilo kao bajka.

– Naravno, bez stranih investicija se ne može živjeti, ja se u ekonomskom smislu uopšte neću baviti tim pitanjem i pojmom, ali ono što je važno to je da se pravi ambijent za domaće investicije i zahvaljujem se svim domaćim investitorima – poručila je Cvijanovićeva.

Srpski narod u Federaciji BiH obespravljen

Ukazala je i na obespravljenost srpskog naroda u Federaciji BiH, što predstavlja „pravu strahotu od života“ o čemu niko ne priča, te podsjetila na višegodišnju borbu da negdje dobiju struju, da se rehabilituje vodovod, ali da nema zapošljavanja.

– Oni su u potpunosti obespravljeni u životnom smislu, a s druge strane i u političkom, jer se nikada nije došlo do rješenja da tamo možete da napravite potpunu delegaciju Srba koja bi funkcionisala u okviru Doma naroda parlamenta FBiH – rekla je Cvijanovićeva.

Istakla je da su u Drvaru, u kojem živi većinsko povratničko srpsko stanovništvo, ljudi uspjeli da se organizuju na lokalnom nivou zbog čega je veoma važna podrška koja dolazi iz Srbije.

– Mi iz Republike Srpske smo uradili svoj dio posla, davali smo određene pomoći za takve ljude, omogućili pristup zdravstvenom sistemu u Republici Srpskoj. Što se tiče pomoći u funkcionisanju tih lokalnih zajednica i realizaciji nekih projekata, Srbija je posljednjih nekoliko godina uradila suštinsku stvar – naglasila je Cvijanovićeva.

O budućnosti Republike Srpske

Cvijanović je rekla da je optimista kada je riječ o budućnost Republike Srpske, ali da to ne može reći kada je riječ o BiH, jer je stalno u krizi.

Ona je ukazala da se u Republici Srpskoj vide pomaci kada je u pitanju zadržavanje mladih ljudi, odnosno da se stvari popravljaju u ekonomskoj sferi gdje su veće plate, penzije, zaposlenost, socijalna davanja i podrška porodici i materinstvu, ali je problem ambijent nesigurnosti i nepredvidivosti koji vlada u BiH.

– Ankete pokazuju da ekonomski razlog nije uopšte primaran ili prioritetan razlog za odlazak. Ekonomska dimenzija je jedna i tu možete mnogo toga da uradite i radite, ali ono što se odnosi na ukupan ambijent, na političke, bezbjednosne i sve druge odnose, tu imamo problem – istakla je Cvijanovićeva, te dodala da je preduslov za političku stabilnost pravna sigurnost.