Cvijanović: Strani intervencionizam vuče BiH u ambis iz kojeg će se teško izvući

6
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je danas da su intervencionizam i negativno uplitanje stranog faktora u unutrašnje odnose velika nesreća za BiH i da je vuku u ambis iz kojeg će se teško izvući.

Cvijanovićeva je istakla da strani ambasadori u BiH prave zlu atmosferu i zavađaju ljude umjesto da pomažu.

– Mi i ako smo bili u zavadi, postižemo dogovore. A oni uporno dodaju ulje na vatru – rekla je Cvijanovićeva za RTRS.

Ona je istakla da se na tom planu posebno ističe američki ambasador u BiH Majkl Marfi, koji za sve probleme svijeta krivi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

– To pokazuje njegov neprofesionalan i nediplomatski pristup. I to je matrica koju smo viđali u svijetu. Evropska priča nas je mobilisala da radimo zajedno i onda dođe neko i sve to pokvari – ukazala je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da strani faktor ne može da se odrekne kolonijalne uprave u BiH i ponaša se neprincipijelno, krši demokratiju i demokratska prava naroda koji bira svoje predstavnike da ga politički zastupa.

Cvijanovićeva, koja je i potpredsjednik SNSD-a, navela je da je očigledno da Bošnjaci i njihovi predstavnici podržavaju takvu vrstu intervencionizma.

Kada je riječ o partnerima u vlasti na nivou BiH, Cvijanovićeva je navela da su SNSD i HDZ BiH stranke koje mogu da stanu iza dogovora sa svojim partnerima.

– A što se tiče „trojke“, najveća njihova boljka jeste ta podanička priča u kojoj možete uraditi samo nešto što vam neki ambasador kaže. To je tragično i za njih i za BiH, kao i za strukturu koja je zajedno formirala vlast – ocijenila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da Republika Srpska za sva pitanja i probleme ima adekvatan politički i institucionalni odgovor u datim okolnostima.

– Mi, predstavnici Srpske i dalje promovišemo da treba da postoji dogovor između Srba, Hrvata, Bošnjaka i ostalih i da je ovo zajednička zemlja u kojoj svi treba da se osjećaju komotno u skladu sa Ustavom. U Ustavu ne piše da neki stranac može da nameće zakone – rekla je Cvijanovićeva.