Cvijanović: Tvornica obuće „Sportek“ primjer uspješne proizvodnje i odgovornosti

87
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srspke Željka Cvijanović izjavila je da je tvornica obuće „Sportek“ iz Kotor Varoša primjer uspješne proizvodnje, ne samo sa aspekta proizvoda koji ovdje nastaju nego i sa aspkekta odgovornosti prema lokalnoj zajednici, radnicima i cijeloj Srpskoj.

– S ponosom sam obišla proizvodnju, gdje je vidiljiv način dobre organizacije i uloženo dosta truda. Ovo nije važno samo za lokalnu zajednicu, nego i za cijelu Republiku Srpsku – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Kotor Varošu.

Cvijanovićeva je, nakon obilaska proizvodnih pogona „Sporteka“, istakla da je impresivno što u Srpskoj imamo ovakvu proizvodnju kojom možemo da snabdijemo svjetsko tržište i da neka najpoznatija sportska imena upravo nose sportsku obuću koja je proizvdena u Kotor Varošu.

– Zadovoljstvo je kada vidimo da je veliki broj radnika ovdje uposlen, da se poštuju naši zakoni i sve obaveze koje poslodavac treba da ispuni i prema radnicima i prema državi – poručila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, doprinos ukupnoj zaposlenosti je ogroman kada imate oko 2.000 ljudi koji učestvuju u proizvodnji ovog tipa.

– Jasno je koja su to izdvajanja i za budžet i koja se obezbjeđuju za radnike. Oduševljena sam onim što sam vidjela ovdje i ovo je nešto što možemo naći samo na svjetskom nivou, i kada pogledate broj proizvodnih hala i način ukupne organizacije i poslovanja – navela je Cvijanovićeva.

Foto: SRNA

Menadžer proizvodnje u tvornici obuće „Sportek“ Miljan Maksimović istakao je da ova firma postoji od 2005. godine, da trenutno ima oko 2.000 zaposlenih, sa ukupnom proizvodnjom od 15.000 pari gotove obuće na dnevnom nivou.

– U proteklom periodu pandemije imali smo jako mnogo poteškoća da sačuvamo sva radna mjesta, ali zahvaljujući naporima poslodavca, komitenata i institucija Republike Srpske uspjeli smo da danas imamo istu proizvodnju kao i prije pandemije – rekao je Maksimović.

On je dodao da se proizvodi koji ovdje nastaju plasiraju širom svijeta, te da najveća svjetska sportska imena nose njihovu obuću.

Maksimović je zahvalio na pomoći koju je Vlada Srpske obezbijedila za sva preduzeća u Republici Srpskoj.