Cvijanović: U BiH nekoliko velikih izazova po mir, većinu iniciraju strani i domaći politički akteri koji nastoje da „ponovo pišu“ Dejton

11
Foto: Screenshot

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović ukazala je da u BiH trenutno postoji nekoliko velikih izazova po mir i stabilnost u BiH, a većinu koriste, u raznim manipulacijama, i iniciraju strani i domaći politički akteri koji nastoje da „ponovo napišu“ Dejtonski sporazum, Ustav BiH, zakone BiH i međunarodno pravo.

U obraćanju video-linkom na sjednici Savjeta bezbjednosti na kojoj se razmatra situacija u BiH, Cvijanović je istakla nekoliko kritičnih pitanja koja opterećuju BiH i koče njen napredak.

– Ove prijetnje po mir i stabilnost mogu se podijeliti u sljedeće kategorije: uplitanje u unutrašnje političke i demokratske procese, pribjegavanje prijetnjama silom/nasiljem, nepoštovanje vladavine prava i kršenje međunarodnog prava, miješanje u izbore i obespravljivanje birača – istakla je Cvijanović.

Osvrćući se detaljnije na ove izazove i prijetnje, Cvijanović je pojasnila da se u središtu svakog spora unutar BiH nalazi fundamentalno sporno pitanje koje se tiče prirode zajedničke države.

Ona je naglasila da bi prema Dejtonu, kao i istorijski BiH mogla da funkcioniše samo kroz donošenje odluka konsenzusom, gdje bi svaki narod bio zaštićen od preglasavanja od strane predstavnika druga dva naroda.

Nažalost, istakla je srpski član Predsjedništva, dok se srpski i hrvatski narod i njihovi izabrani predstavnici dosljedno bore za poštovanje Dejtonskog sporazuma onako kako je napisan i potpisan, Bošnjaci i njihovi izabrani predstavnici zalažu se za unitarnu i centralizovanu državu.

Ona je konstatovala da bošnjački politički cilj centralizacije BiH često podržavaju i propagiraju strani akteri u BiH, dodavši da je nezakonitim odlukama i prisilom, kojima su uzastopni visoki predstavnici godinama pribjegavali, značajno izmijenjena ustavna struktura BiH uspostavljena Dejtonskim sporazumom.

– U stvari, visoki predstavnici su se svojim postupcima uplitali u unutrašnje demokratske procese i dogovor izabranih i legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda i entiteta BiH. Visoki predstavnici su, uglavnom na strani bošnjačkih težnji za centralizovanom državom, kršili suštinske odredbe Dejtonskog sporazuma koje predviđaju zaštitu i ravnopravnost konstitutivnih naroda, čime su ugrožavali mir i bezbjednost u BiH – naglasila je Cvijanović.

Ona je pojasnila da svaka suverena država i svi demokratski izabrani zvaničnici uživaju zaštitu od stranog zadiranja u unutrašnje stvari, prema Povelji Ujedinjenih nacija i brojnim međunarodnim ugovorima i propisima.

Nažalost, ukazala je Cvijanović, pojedine strane diplomate u BiH i Kristijan Šmit, koji pozira kao nekakav hibrid „kolonijalnog namjesnika“ i tipičnog despota, kontinuirano i sa sve destruktivnijom tendencijom miješaju se u unutrašnje demokratske procese i procese odlučivanja unutar BiH.

– Ovo miješanje podriva politički konsenzus na zajedničkom nivou BiH, koji je usmjeravao i podsticao napredak BiH na putu ka članstvu u EU. Konsenzus o članstvu BiH u EU jedino je važno pitanje koje omogućava teške kompromise i dogovor svih političkih snaga BiH i izabranih lidera. Kao takav, od suštinskog je značaja za održavanje mira i stabilnosti unutar naše zajedničke države – navela je Cvijanović.

Drugi strani akteri, kao što je Savjet za implementaciju mira, koje nije dio međunarodnog prava jer nije predviđen Dejtonskim sporazumom, i pojedinačne diplomate akreditovane u BiH, rekla je ona, na sličan način su zadirali u unutrašnja pitanja i tako OHR-u pomagali u njihovim nezakonitim postupcima, a sada i Šmitu.

– Čak je i rezolucija o danu sjećanja na Srebrenicu, koja se predlaže Generalnoj skupštini UN, eklatantan primjer kako strano miješanje i nepoštovanje Ustava BiH podrivaju mir i stabilnost. Nacrt rezolucije, čiji su autori pojedine zemlje i ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija, odražava potpuno nepoštovanje Ustava BiH i Predsjedništva BiH, koje je isključivo nadležno za formulisanje spoljne politike BiH – pojasnila je Cvijanović.

Ona je naglasila da o tom nacrtu rezolucije Predsjedništvo nije ni razgovaralo niti je usvojilo, štaviše, nema ni konsenzusa među našim narodima niti na bilo kom nivou vlasti o tekstu rezolucije, koji je namjerno uskraćen i skriven od javnosti.

– Većina vaših država zna da se ova aktivnost vodi u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom, ali ste jednostavno odlučili da tu činjenicu ignorišete. Neke članice UN smatraju da je ova rezolucija benigna i da predstavlja čin ljudskog saosjećanja. Međutim, jasno je da je namjera koja stoji iza nje sve samo ne benigna. Profesor Frensis Bojl, pravni savjetnik bošnjačkih političkih lidera, prošlog petka, 26. aprila, u intervjuu jednoj sarajevskoj TV mreži, izjavio je da nakon donošenja rezolucije u Generalnoj skupštini UN, sve takozvane ‘probosanske snage’ moraju da se ujedine i da to iskoriste za ukidanje Republike Srpske – podsjetila je Cvijanović.

Ona je upozorila da ova opasna izjava, nažalost, odražava preovlađujuću namjeru mnogih bošnjačkih političkih lidera i jasno pokazuje da je predložena rezolucija destabilizujuća za mir i stabilnost u BiH.

Cvijanović je naglasila da ni ne čudi da ova vrsta stranog uplitanja podriva pregovore i kompromis unutar BiH, jer uvijek favorizuje jednu stranu – bošnjačku.