Cvijanović u Osmacima: Opredijeljenost institucija – ravnomjerno razvijanje Srpske

26
Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da je opredijeljenost republičkih institucija da ravnomjerno razvijaju Srpsku, gledajući i potrebe malih lokalnih zajednica, kakva je i opština Osmaci.

Cvijanović je rekla novinarima u Osmacima da se ta opredijeljenost ostvaruje sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom i drugim predstavnicima Repulike Srpske u zajedničkim organima BiH.

Ona je, nakon razgovora sa načelnikom opštine Osmaci Radanom Sarićem, kojem je prisustvovao i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, naglasila da republičke institucije čvrsto stoje uz lokalnu vlast da bi građanima koji žive u ovoj lokalnoj zajednici pružili bolju perspektivu i veću sigurnost, kroz projekte o kojima je bilo riječi.

– Kroz projekat izgradnje proizvodnog pogona na području opštine Osmaci, tačnije u Capardama, za proizvodne potrebe kompanije „Alumina“ iz Zvornika, a na relaciji Srbija-Republika Srpska, za šta je dio sredstava obezbijedila Vlada Srbije, želimo da na ovom prostoru stvorimo bolje uslove za život – rekla je Cvijanović.

Prema njenim riječima, infrastrukturni projekat koji se odnosi na put od lokaliteta „Palma“ do Osmaka u dužini od sedam kilometara, radiće „Putevi Republike Srpske“, zajedno sa Vladom Srpske.

– Sve ono što se odnosi na boravak i obrazovanje djece, sportska udruženja, sportske klubove, kao i socijalna dimenzija, koja se odnosi na pomoć višečlanim porodicama je nešto što će Kabinet predsjednice Republike Srpske zajedno sa Kabinetom načelnika opštine Osmaci realizovati u narednom periodu – rekla je Cvijanović.

Cvijanović je potvrdila da je bilo riječi o tome kako osmisliti projekte za poboljšanje uslova u školi, budući da je u ovoj lokalnoj zajednici povećan broj đaka.

– Podržaćemo i delegirani projekat ove lokalne zajednice da se izgradi igralište za potrebe omladine, za šta će biti obezbijeđena sredstva – rekla je Cvijanović.

Izrazivši zadovoljstvo što će se u narednom periodu vidjeti konkretni rezultati zajedničke saradnje Osmaka i Kabineta predsjednika Republike, Cvijanović je naglasila da daje punu podršku načelniku ove lokalne zajednice i njegovom timu, koji se trude da ovu opštinu, koja ima određene poteškoće, izvede na pravi put.

– Otežavajuća je okolnost i ta što je načelnik Sarić došao nakon višegodišnje vlasti nekih drugih ljudi koji su ostavili određene probleme u lokalnom budžetu – rekla je Cvijanović.

Sarić je rekao da je predsjednicu Republike Srpske upoznao o projektima koji su za opštinu Osmaci aktuelni, ali je njihova realizacija bila usporena zbog virusa korona.

On je naveo da je u narednom periodu neophodna realizacija projekta proširenja asfaltnog puta od Capardi, tačnije lokaliteta „Palma“ do Osmaka u dužini sedam kilometara.

Sarić je rekao da je upoznao predsjednicu Srpske i o izgradnji proizvodnig pogona na području opštine Osmaci za proizvodne potrebe kompanije „Alumina“ iz Zvornika, za šta je Vlada Srbije obezbijedila dio sredstava.

On je istakao da će uskoro početi izgradnji šalter-sale u zgradi opštine, za koju je Vlada Republike Srpske obezbijedila oko 40.000 KM i dodao da je opština Osmaci jedina lokalna zajednica koja nema šalter-salu.

Sarić je rekao da je predsjednicu Republike Srpske upoznao i o drugim pitanjima koja su od vitalnog značaja za funkcionisanje ove lokalne zajednice.

On je zahvalio Cvijanović i Tegeltiji za posjetu ovoj lokalnoj zajednici.