Cvijanović u Šipovu: Značajan mađarski program podrške poljoprivrednicima

17
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Šipovu da je ponosna na program podrške poljoprivrednicima u Srpskoj koji se sprovodi uz pomoć donacije Vlade Mađarske i zahvaljujući kojem će poljoprivrednici, uz miminalna sredstva, moći da nabave kvalitetnu mehanizaciju.

– Svega toga ne bi bilo da nije bilo tog dobrog kontakta, dobre saradnje, partnerstva (srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada) Dodika i (predsjednika Vlade Mađarske Viktora) Orbana – rekla je Cvijanovićeva u obraćanju poljoprivrednicima.

Ona je dodala da je ponosna na činjenicu da je Republika Srpska ušla u program Mađarske za podršku poljoprivredi.

– Naravno da iza toga stoje i veliki politički napori. Ja samo želim da to valorizujemo na najbolji mogući način – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog dobre saradnje resornog ministarstva sa poljoprivrednim proizvođačima Republike Srpske i istakla da Srpska redovno izmiruje obaveze prema poljoprivrednicima, ali i povećava agrarni budžet.

Foto: SRNA

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je Srpska jedina država kojoj Mađarska pomaže u okviru podrške poljoprivrednim proizvođačima iako u njoj ne žive Mađari.

– To je rezultat dogovora Dodika i Orbana – istakao je Pašalić u obraćanju poljoprivrednicima i naveo da će im resorno ministarstvo pomoći da apliciraju za sredstva Mađarske za pomoć poljoprivredi.

Pašalić je ocijenio da se poljoprivreda u Šipovu dobro razvija, te najavio da će podrška Republike Srpske poljoprivrednom sektoru u narednom periodu biti još snažnija.

Foto: SRNA

Načelnik Šipova Milan Kovač rekao je da je opredjeljenje ove opštine proizvodnja zdrave hrane i razvoj turizma.

On je naglasio da će opština pomoći poljoprivredicima u realizaciji dobijanja sredstava iz projekta pomoći Vlade Mađarske.

Regionalnom sastanku sa poljoprivredicima i prezentaciji programa podrške Vlade Mađarske u Šipovu prisustvovali su i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, Radovan Kovačević – izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te načelnik Mrkonjić Grada Dragan Vođević.

Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske „Progresus“ objaviće 1. septembra javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Srpskoj i Brčko distriktu za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata u okviru realizacije prvog Programa podrške Vlade Mađarske privredi u Republici Srpskoj.

Pomoć poljoprivrednicima u Republici Srpskoj je prva faza podrške koju su u novembru dogovorili premijer Mađarske Viktor Orban i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Prvi projekat podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Republici Srpskoj do 70 odsto subvencija za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje, a poljoprivrednici će moći da ostvare pravo na sredstva u pojedinačnom iznosu od 2.500 evra do 25.000 evra.