Cvijanović: Utvrđeni prioriteti za nastavak saradnje sa Mađarskom u svim oblastima

15
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je današnji sastanak sa državnim sekretarom za porodicu i omladinu u Ministarstvu ljudskih resursa Mađarske Katalin Novak bio veoma konstruktivan, te da su utvrđeni prioriteti za nastavak saradnje i dogovorena posjeta predstavnika nekoliko resora u Vladi Republike Srpske Mađarskoj kako bi ta saradnja bila konkretizovana.

– Naš današnji sastanak realizovan je na osnovu prethodnog dogovora mađarskog premijera Viktora Orbana i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa sastanka održanog u Budimpešti u junu prošle godine. Jedan od zaključaka tog sastanka odnosio se na izradu zajedničkog akcionog plana, s obzirom na spremnost mađarske Vlade da sa Republikom Srpskom podijeli svoja iskustva u oblasti privrede, migracija i porodične i socijalne politike – navela je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Foto: SRNA

Kad je riječ o demografskoj politici i ljudskim resursima, te porodičnoj i socijalnoj politici, Cvijanovićeva je istakla da Srpsku posebno interesuju mjere koje Vlada Mađarske provodi već neko vrijeme, a posebno efekti i rezultati koje su proizvele takve mjere.

– Kao što je poznato, mi smo već najavili određene mjere koje bi bile slične onima koje postoje u Mađarskoj jer je ocijenjeno da su one dale dobre rezultate. Što se tiče ostalih oblasti, resorna ministrastva obje vlade će raditi i na jačanju privredne saradnje, ali i oblasti migracija – rekla je predsjednik Srpske.

Foto: SRNA

Ona je naglasila da je ovo bila prilika da upozna Novakovu o elementima Nacionalnog programa demografske obnove Republike Srpske koji uključuje i podršku porodici kroz različite pronatalitetne i druge mjere, kao i aktivnostima u privrednoj sferi.

Predsjednik Srpske je naglasila da joj je velika čast i zadovoljstvo da je danas u Banjaluci ugostila delegaciju Mađarske, koju je predvodila Novakova.

Foto: SRNA