Cvijanović: Vidovdan – praznik u kojem se prepliću srpska istorija, vjera i običaji

7
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva Bih Željka Cvijanović čestitala je krsnu slavu Vojske Republike Srpske, ističući da je Vidovdan nacionalni praznik u kojem se prepliću srpska istorija, vjera i običaji.

– Na jedan od najvažnijih datuma, koji je duboko usađen u svijest srpskog naroda, Republika Srpska odaje dužnu počast vojsci koja je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu odbranila njene granice i svoj narod od potpunog stradanja i progona – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da su u borbi za slobodu i opstanak najbolji i najhrabriji sinovi srpskog naroda dali živote i dijelove tijela i da su njihova nesebična žrtva i sjećanje na njih trajna obaveza i zavjet budućim generacijama da čuvaju i jačaju Republiku Srpsku.

– U uvjerenju da ćete sa ponosom nastaviti da baštinite tradiciju slavne i herojske Vojske Republike Srpske, još jednom vam čestitam krsnu slavu i želim profesionalne i lične uspjehe – navela je Cvijanovićeva u čestitki komandantu Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH brigadiru Sretenu Miloševiću, svim pripadnicima ovog puka i nekadašnjim borcima Vojske Republike Srpske.

Komanda Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka tradicionalno organizuje proslavu Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske i ovog puka.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.