Cvijanovićeva otvorila izložbu „Od galerije do muzeja“

14
Foto: SNSD/Facebook

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović otvorila je večeras u Banjaluci izložbu „Od galerije do muzeja“ povodom obilježavanja pedesetogodišnjeg jubileja Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, istakavši da je opredjeljenje dalji razvoj i ovog muzeja, ali i svih drugih institucija kulture Srpske.

Cvijanovićeva je rekla da ovo nije samo jubilej, označiti neki razvojni put, već reći šta je bilo na tom putu.

– Stoga je i važno naše okupljanje. Ako pogledamo unazad i vidimo šta je to bilo smješteno u ovih pedeset godina onda moramo razumjeti da nijednoj ustanovi, a pogotovo čovjeku koji vodi neku ustanovu ili bilo kojem uposleniku nije bilo lako. Pogotovo nije bilo lako za ono što sigurno nije bilo prioritetno u kriznim vremenima, a to je umjetnost – rekla je Cvijanovićeva u obraćanju na otvaranju izložbe.

Ona je zahvalila svima koji su dali doprinos tome da danas svi mogu biti ponosni na uspjeh koji su svi zajedno u fazama generacijski dočekivali i ispraćali.

Cvijanovićeva je rekla da je ovo jedan od velikih jubileja koji se obilježava u doba pandemije virusa korona, uz poštovanje epidemioloških mjera.

– Muzej savremene umjetnosti obilježavanjem jubileja želi da pokaže svoj razvojni put koji se kretao od lokalne ustanove do republičke ustanove i zaista je od značaja, ne samo za Banjaluku, nego za cijelu Srpsku – rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Foto: SNSD/Facebook

Ona je istakla da je raduje to da se nije gubila volja ni elan tokom ovog razvojnog puta i da danas ovaj muzej ima dobru saradnju i internacionalno je postavljen sa dobrim vezama i dobrom komunikacijom sa mnogim drugim sličnim ustanovama širom svijeta.

– Mislim da je to veliko bogatstvo. Uostalom, mogli smo i da vidimo sve ono što se prokazivalo u Muzeju kao rezultat rada ili dolaska određenih renomiranih svjetskih umjetnika. Mislim da je to pravi dragulj za Banjaluku i Srpsku – rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, na institucijama je da rade svoj posao.

– Mi smo prije nekoliko godina, od kako je prošla svjetska ekonomska kriza značajno uspjeli da ulažemo sredstva kada je riječ o institucijama kulture, trudeći se da to bude ravnomjerno i stimulativno za sve ljude koji su uključeni, da mogu da prepoznaju da su institucije tu za njih. Isto tako da nam treba mnogo kretanja naprijed, mnogo finansijskih sredstava i podrške i pozicioniranja u društvu kako to zaslužuje i ovaj muzej, a i naše druge institucije kulture – naglasila je Cvijanovićeva.

Foto: SNSD/Facebook

Ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić čestitala je svima koji su učestvovali u razvoju ove institucije, od galerije do muzeja, jer, kako je naglasila, svaka godina i svaki čovjek koji je utkao svoje znanje, svoju stručnost čini upravo ono što je ova ustanova danas.

– Nećemo stati, već ćemo i dalje ulagati u razvoj umjetnosti i kulture Srpske. Ova muzej je i u prethodnim godinama imao podršku što se tiče određenih investicija. Vidjećemo u toku ove godine koliko je muzej otvorio vrata i za neke druge usluge, od same biblioteke do korišćenja samih prostora za učešće umjetnika u programima i projektima koje priređuje samostalno i u saradnji sa drugim partnerima – rekla je Trivićeva.

Direktor Muzeja Sarita Vujković istakla je da je ovo važan dan za ovu instituciju i naglasila da je veoma važno da izložbom „Od Galerije do Muzeja“ pokaže kontinuitet njenog razvoja koja je od gradske umjetničke galerije postala referentan republički muzej.

Vujkovićeva je novinarima rekla da je ovo prvi u nizu događaja kojim se obilježava važan jubilej, a jedan je i 130 godina od gradnje velelepne zgrade, stare željezničke stanice, u kojoj je smještena ova institucija.

Prema njenim riječima, važan segment je i rekonstrukcija Muzeja koja je započela prošle godine, a koja se u velikoj mjeri nastavlja i u ovoj godini.

– Na kraju godine planiramo da, uz otvaranje određenog segmenta koji rekonstruišemo i koji podrazumijeva novu biblioteku i čitaonicu, otvorimo i novu stalnu postavku i tako zaokružimo taj važan segment muzeološkog djelovanja ove ustanove – rekla je Vujkovićeva.

Ona je podsjetila da je prvi direktor bio Bekir Mesirlić, zatim Vidosava Grandić, Besim Karabegović, Nikola Galić, Ranko Risojević, Ljiljana Labović.

Foto: SNSD/Facebook

Grandićeva je, osvrćući se na početke rada i razvoja ove institucije, istakla da su, iako malobrojni kada je riječ o ljudima koji su radili, imali veliku podršku i ljubav umjetnika iz cijele bivše Jugoslavije i svijeta koja im je mnogo značila.

– To je bio vjetar u leđa da se borimo, izdržimo i da sve prepreke prođemo i to strukom, koja je bila najvažnija – rekla je, između ostalog, Grandićeva, dodajući da je srećna što je doživjela ovih pedeset godina muzeja.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, te predstavnici političkog, kulturnog i društvenog života Banjaluke, Srpske i BiH.

„Od galerije do muzeja“ je izložba multimedijalnog karaktera koju čini izbor iz bogate i raznovrsne muzejske dokumentacije prikupljene tokom prethodnog perioda (fotografije, plakati, video-materijal i publikacije), kao i selekcija djela iz muzejske kolekcije.

Izložba je osmišljena s ciljem da se obuhvati istorijat i djelovanje institucije tokom prethodnih pet decenija, predstavljenih posredstvom nekoliko tematskih cjelina od osnivanja do danas.

Javna ustanova Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske centralna je muzejska ustanova za obavljanje muzejske djelatnosti u Srpskoj.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske osnovan je 1971. godine odlukom tadašnje banjalučke Skupštine opštine kao Umjetnička galerija u Banjaluci.

Umjetnička galerija nastala je nakon akcije likovnih umjetnika sa prostora bivše Jugoslavije i drugih krajeva svijeta, koji su se solidarisali sa Banjalukom, pogođenom katastrofalnim zemljotresom 26. i 27. oktobra 1969. godine.

Zajedničkom akcijom solidarnosti, istaknuti jugoslovenski slikari, istoričari umjetnosti i prijatelji Banjaluke prikupili su približno 750 umjetničkih djela, što je poslužilo kao temelj za osnivanje institucije i činilo njen početni fundus.