Cvijanovićeva zadovoljna dinamikom radova na školi u Patkovači

33
Foto: Predsjednica posjetila OŠ „Jovan Dučić“

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo dinamikom izvođenja radova na fiskulturnoj sali i izgradnji dodatnog učioničkog prostora u Osnovnoj školi „Jovan Dučić“ u Patkovači, kod Bijeljine, za čiji gradnju je dio sredstva donirala Srbija.

– Zadovoljstvo mi je što mogu da vidim da sve teče planiranom dinamikom i da ova škola dobija ovu sjajnu sportsku dvoranu – rekla je novinarima Cvijanovićeva, uz podsjećanje da su sredstva za izgradnju sale izdvojile vlade Republike Srpske i Srbije, lokalna zajednica i drugi.

Ona je istakla da je Patkovača mjesna zajednica koja bilježi porast stanovništva, uključujući i djecu, pa je, kako kaže, zadovoljstvo doći u školu u kojoj nedostaje prostora, pa se grade i dodatne učionice.

– Naravno da smo svi spremni da pomognemo i zbog toga je i proširen učenički prostor – rekla je Cvijanovićeva i dodala da je ponosna svaki put kada se ovakve investicione aktivnosti privedu kraju.

Ona je najavila da će, u dogovoru sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem, iz budžeta predsjednika Republike pomoći izgradnju obdaništa u Patkovači.

– Znamo da je ovdje potrebno obdanište, upravo zato što ima veći broj porodica i djece. To će olakšati roditeljima da se bolje organizuju, ali isto tako pomoći će našoj djeci da prođu kroz predškolski period prije nego što uđu u redovan nastavni proces u okviru osnovnih škola – rekla je Cvijanovićeva.

Uz čestitke učenicima na početku nove školske godine, Cvijanovićeva je ukazala da će ona biti izazovna, kako za prosvjetare, tako i za djecu i roditelje.

– Sigurna sam da je ovo samo jedna od nedaća koje ćemo uspješno prebroditi i uskoro se vratiti nekom uobičajenom životu u školama sa puno dodira, graje i igre, naravno kao prateća stvar uz nastavni proces koji se ovdje odvija – rekla je Cvijanovićeva.

Pored uređenja škole i najavljene izgradnje obdaništa, kabinet predsjednika republike ranije je u Patkovači podržao izgradnju crkve u ovom naselju.

U znak zahvalnosti sveštenici Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg danas su Cvijanovićevoj poklonili ikonu.

Foto: SRNA

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je novinarima da je objekat fiskulturne dvorane u Patkovači gotovo završen, da ima „toplu vezu“ sa školom, a uz izgradnju dodatna dva kabineta, oko 500 učenika trebalo bi imati potreban komfor.

On je zahvalio donatorima na sredstvima, prvenstveno Vladi Srbije koja je obezbijedila nešto manje od 500.000 KM. Mićić je naveo da je Vlada Republike Srpske obezbijedila 283.000 KM, a ostala sredstva od oko 200.000 KM lokalna zajednica, koja će izdvojiti i oko 150.000 KM za spoljašnje uređenje i dodatne radove.

Objekat će, kada bude završen za mjesec i po dana, jer je ostalo samo još postavljanje parketa, kaže Mićić, koristiti, učenicima, ali i za rekreaciju i razne sportove.

Povodom početka nove školske godine, Mićić je pozvao na poštivanje propisanih epidemioloških mjera i podsjetio da je prije njenog početka urađena kompletna dezinfekcija i deratizacija svih škola, obezbijeđeno po 3.000 maski za osnovne i za srednje škole.

On je istakao da su prevoznicima dodali izdvajanja od po 30 KM mjesečno po učeniku, jer će voziti za četiri umjesto do sada za dvije smjene, što očekuje da će prevoznici prihvatiti.

Direktor Osnovne škole „Jovan Dučić“ Dejan Vuković očekuje da će radovi na izgradnji fiskulturne sale i dvije učionice u područnoj školi u Patkovači biti završeni za mjesec i po dana, te zahvaljuje donatorima što će oko 530 učenika u ovom naselju dobiti adekvatne uslove za izvođenje nastave.

Foto: Dejan Vuković