Dačić: Nisam primijetio reakciju Ambasade SAD u BiH na odnos Sarajeva prema „Halijardu“

7
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da su od Srbije bolje prošli oni koji su „pred Hitlera i njegove vojnike bacali cveće“ i da nije primijetio reakciju Ambasade SAD u BiH na negativnu reakciju Sarajeva na film o akciji „Halijard“.

Dačić je na otvaranju „Dana Amerike“, u organizaciji Kongresa srpsko-američkog prijateljstva i Instituta za održivi razvoj i prosperitet, rekao da je Srbija u ključnim događajima u istoriji uvijek bila na pravoj strani, za razliku od drugih koji su započeli i Prvi i Drugi svjetski rat, te drugih naroda u regionu.

Na skupu u Skupštini Srbije, kojem je prisustvovao i američki ambasador Kristofer Hil, Dačić je ocijenio kako, istorijski gledano, izgleda da se kolaboracionizam isplati, te da su bolje prošli oni koji su pred Hitlera i njegove vojnike bacali cvijeće.

– Svi treba da imamo to u vidu, i mi i SAD. Reći ću samo jedan primjer. Vi znate da ja, odnosno moja partija, ideološki nije bliska sa pokretom iz Drugog svjetskog rata, ali smo ponosni na akciju „Halijard“ i učestvujemo u obilježavanju svega toga. U Sarajevu ste vidjeli šta se desilo na tu temu. Nisam primjetio reakciju Ambasade SAD u BiH – rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije izrazio je solidarnost sa Amerikom uoči 22 godine od napada 11. septembra i dodao da se nada da su SAD i Srbija na pravom putu da svoje odnose urede onako kako obje države žele i kakve zaslužuju da imaju, a kakve su imali tokom najvećeg dijela zajedničke istorije, prenosi „RT Balkan“.

Dačić je rekao da Srbija nema nikakvih razloga da skriva tu veliku tradiciju i da treba da bude ponosna, kao i na ljude koji su je obilježili.

– Ono što želim da istaknem, to su temeljni principi koje svaka država ima. A to je da je spoljna politika dio nacionalnih interesa koje ima svaka država. I SAD imaju svoje interese i Srbija ima svoje. Nekad se oni poklapaju, nekad se ne poklapaju. Nekada ima razumijevanja, nekada nema – naveo je Dačić.

Hil je naglasio da su odnosi Srbije i SAD postojani, nezavisno od toga šta se u svijetu dešava.

– Treba da sarađujemo posebno na polju privredne saradnje, gdje imamo zajedničke interese, radićemo i na jačanju političkih odnosa i o temama u vezi sa bezbjednošću, o kojima posebno moramo da razgovaramo – rekao je Hil.

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić izjavio je da srpsko-američke odnose karakterišu istorijska povezanost i ekonomski interes, kao i zajednički politički interesi.

– Srbija je čvrsto opredijeljena da u budućem razvoju SAD budu jedan od ključnih strateških partnera u našem ekonomskom, političkom i svakom drugom napretku i razvoju – poručio je Đurić.

On je naveo da Srbija ulaže značajne napore i resurse u povećanje svog prisustva na američkom kontinentu.