Dačić: Razvoj Srpske od najvišeg prioriteta za Srbiju

8
Foto: SRNA

Republika Srpska i njena najviša zakonodavna institucija su faktori koji se ne mogu zaobići, poručio je danas predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i istakao da je razvoj Srpske od najvišeg prioriteta za Srbiju.

– Sve što se tiče Republike Srpske biće odlučeno u Narodnoj skupštini. Ono što je predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom ne može biti promijenjeno – poručio je Dačić u obraćanju na svečanoj akademiji povodom 30 godina postojanja i rada Narodne skupštine.

On je istakao da su u formiranju Republike Srpske i njenih institucija utkane hiljade žrtava. „Zato se danas moramo sjetiti svih njih i ovo je veliki dan ne samo za Republiku Srpsku nego i za Srbiju“, dodao je Dačić.

Iako postoje pritisci, kako je naveo, za sve što se želi u BiH ne može biti bez pristanka Republike Srpske.

On je naveo da su razvoj i unapređenje Republike Srpske od najvišeg prioriteta za Srbiju.

– Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, naša Vlada i Skupština ne prave razliku između Beograda i Banjaluke, Niša i Trebinja, jer je naš cilj prosperitet srpskog naroda gdje god da živi – istakao je Dačić.

On je ponovio da Srbija poštuje Dejtonski mirovni sporazum i teritorijalni integritet BiH u kome je Republika Srpska sastavni dio.

– Kao pojedinac mogu reći da nikada neću pristati na ukidanje Republike Srpske. Zagovornik sam mira i da svi problemi budu riješeni dogovorom. Nikakvog nasilja, nametanja rješenja ne smije biti samo je važno poštovati Dejtonski mirovni sporazum – rekao je Dačić i čestitao 30. godišnjicu parlamenta Srpske.

Foto: SRNA

Čestitku povodom 30 godina postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske uputio je i predsjednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodina Ištvan Pastor uz ocjenu da je ova institucija pokazala demokratski kapacitet.

– Jedno je sigurno, da matična država mora imati odgovornost prema dijaspori što Srbija sigurno pokazuje – istakao je Pastor.

On je ocijenio da je saradnja parlamenata Srpske i Vojvodine odlična što će biti i nastavljeno.

Obraćanjem zvaničnika okončana je svečana akademija koja je održana u Banskom dvoru u Banjaluci.